Podigla se hajka protiv Nadala, a svi “zaboravili“ na izuzetak: Španac može da igra na Olimpijskim igrama u Parizu

Tenis 24. sep 202318:01 0 komentara
REUTERS/Loren Elliott

Ukoliko Rafael Nadal želi da igra Olimpijske igre - igraće. Da li neko može ili smije da zabrani jednom od najboljih tenisera ikada da igra? Naravno da ne.

Čak i prije ove čitave “afere“, kako su to željeli da predstave britanski mediji, znalo se da za Nadala mora da bude mjesta na Olimpijskim igrama.

Kada su formirana pravila za učešće tenisera na Olimpijskim igrama svjesno je ostavljen prostor da oni sa “izuzetnim zaslugama“ mogu da se nađu na najvećoj sportskoj smotri. Nije to nikakva “rupa u zakonu“, već upravo zalog za budućnost ukoliko dođe do ovakvih situacija.

Prvu ovakvu situaciju smo vidjeli prije dvije godine kada je Roger Federer dobio dozvolu da se takmiči na Olimpijskim igrama u Tokiju, iako ih je na kraju zbog povrede propustio.

Neko nepisano pravilo je da svaki igrač koji ima najmanje 20 nastupa za Davis kup tim ima i pravo nastupa na Olimpijskim igrama.

Iako Nadal u ovom trenutku ne zadovoljava onaj primarni uslov, nema nikakve dileme da će ukoliko želi, a želi jer je rekao da bi volio da igra dubl sa Carlosom Alcarazom, mogao da nađe svoje mjesto.

Tu je to posebno pravilo “Ako se teniser isticao u prošlosti u Davis kupu ili na Olimpijskim igrama“ može da igra na Olimpijskim igrama.

Nadal ima dva olimpijska zlata (u singlu u Pekingu 2008. godine) i pet trofeja na Davis kupu. Ima 29 pobjeda i samo jedan jedini poraz (97 posto pobjeda). Ko se više isticao od njega u historiji?

Upravo zbog toga je ta hajka neopravdana i po svim pravilima Nadal ima svoje mjesto u Parizu 2024. godine. Uz to bi mogao potencijalno da ostvari i onaj uslov oko kog se podigla tolika bura jer bi februara mogao da zaigra za reprezentaciju. Ipak, postoji mogućnost da Španija dobije wild card za grupnu fazu (što je i više nego očekivano kako zbog Nadala, tako i zbog Alcaraza), ali stoji da Nadal nije u tom periodu odbio poziv selektora. Povrijeđen je gotovo čitavu 2023. godinu i zbog toga nije mogao da se takmiči.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!