El Nino i La Nina bi mogli pogoditi 100 miliona ljudi

Svijet 06. jul 201622:03 > 22:31
REUTERS/Michaela Rehle

Udruženo djelovanje El Nina i La Nine, dva meteorološka fenomena, mogao bi do kraja godine zahvatiti 100 miliona ljudi, saopćeno je u srijedu iz Ujedinjenih naroda.

Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) procjenjuje da oko 60 miliona ljudi, od kojih su dvije trećine u istočnoj i južnoj Africi, zbog suša povezanih s El Ninom prijeti nestašica hrane. El Nino je klimatski fenomen koji se javlja kad temperatura vode u Tihom okeanu postane abnormalno visoka.

Utjecaj La Nine, pojave kada se voda u istočnom Tihom okeanu nakon El Nina hladi, nije toliko ozbiljan, no povezuje ga se s poplavama i sušama. “El Nino je uzrokovao prvenstveno prehrambene i poljoprivredne krize”, rekao je predsjednik FAO-a Jose Graziano da Silva tokom sastanka UN-ovih agencija u Rimu na kojem se raspravljalo o utjecaju El Nina na Afriku i pacifičku Aziju.

Da Silva je istaknuo kako je potrebno oko 4 milijarde dolara kako bi se zadovoljile potrebe država pogođenih El Ninom. Ujedinjeni narodi pozivaju vlade i međunarodnu zajednicu da povećaju napore za ojačavanjem otpornosti “jako osjetljivih” zajednica koje se teško prehranjuju, te im pomoći da se pripreme za La Ninu.

FAO je osigurao dodatna sredstva za poljoprivredu i prehranu, te sredstva za pripremu na katastrofu.  “FAO će finansirati rane akcije koje će spriječiti da se dogode katastrofe”, rekao je Graziano da Silva.

Južna Afrika ima tri mjeseca prije početka poljoprivredne sezone da uvede hitne mjere koje će spriječiti da ruralne porodice u 2018. postanu ovisne o humanitarnoj pomoći, smatraju u FAO-u. Meteorolozi u Japanu, Australiji i SAD-u prognoziraju od 50 do 75 posto šanse da će se La Nina dogoditi u drugoj polovici 2016.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.