"Sat sudnjeg dana": Ostale nam tri minute do "ponoći"

Svijet 23. jan 201500:23 > 08:57
EPA

"Sat sudnjeg dana" koji simbolično ukazuje koliko je čovječanstvo blizu samouništenja, u četvrtak je pomjeren za dva minuta unaprijed i pokazuje "tri minuta do ponoći", a uzroci za to su zagrijavanje klime i modernizacija nuklearnog oružja.

“Satom”, napravljenim još 1947. godine, u doba zakuhavanja Hladnog rata, upravlja grupa atomskih stručnjaka iz SAD. Po sadašnjoj poziciji kazaljki na satu, svijet se kataklizmi približio više nego ikada prije u posljednjih trideset godina.

“Radi se o ‘sudnjem danu’ kao kraju civilizacije kakvu poznajemo”, rekla je izvršna direktorka panela 30 atomskih naučnika, Kennette Benedict na konferenciji za štampu u Washingtonu.

Po njenim riječima, klimatske promjene i modernizacija nuklearnog oružja podjednake su i neporecive prijetnje po egzistenciju čovječanstva. Ova dva faktora podstakla su naučnike da pomjere kazaljke bliže “kataklizmičnoj ponoći”

“Mogućnost globalne katastrofe je veoma velika i vrlo uskoro valja poduzeti akciju radi smanjenja rizika od uništenja”, rekla je ona.

Najbliže što je “sat” prišao “ponoći” bilo je 1953. godine – na dva minuta, a najdalje je bio 1991. godine – na 17 minuta.

https://youtube.com/watch?v=t2t179wbiR0

Ali, najveću nuklearnu krizu po čovječanstvo, Kubansku raketnu iz 1963. godine, nije ni zabilježio, jer je tada bio na 12 minuta od “ponoći”. Nije zabilježio ni neke incidente koji su zamalo doveli do nuklearnog rata, a bili su proizvod tehničkih grešaka.

Tokom najvećeg dijela 1980-ih, u vrijeme raspoređivanja američkih i sovjetskih raketa srednjeg dometa po Evropi, “sat” je pokazivao između tri i četiri minuta do “ponoći”.