Merkel: Neću se izvinjavati zbog dobrodošlice izbjeglicama

Svijet 15. sep 201516:03 > 16:03
Izvor: Reuters

Kancelarka Angela Merkel odbacila je danas tvrdnje da je Njemačka još više ohrabrila izbjeglice da krenu prema Evropi, slanjem signala dobrodošlice.

Merkel je izjavila da slike koje su obišle svijet, nisu njene, već običnih Njemaca, koji izražavaju dobrodošlicu ljudima na stanici u Minhenu i na drugim mjestima, ranije ovog mjeseca.

Ona je navela da je svijet rekao da je to bio lijep gest, koji je došao iz ljudskih srca.

“Ako počinjemo da se izvinjavamo za pokazivanje prijateljskog lica u hitnim slučajevima, onda to nije moja zemlja”, dodala je Merkel.

Ona je istakla da je odluka da se puste migranti koiji su bili nagomilani u Mađarskoj bila ispravna, ali da je takođe bilo prirodno da se razmotri kako da se upravlja situacijom, kao bi se osigurala registracija novopridošlih.

Merkel je danas saopštila da su se Njemačka i Austrija složile, u telefonskom razgovoru sa predsjednikom EU Donaldom Tuskom, da specijalni samit EU o rješavanju izbjegličke krize bude održan naredne sedmice.

Pri tom je poručila da Njemačka, Austrija i Švedska – države koje su primile najviše izbjeglica iz Azije, Bliskog istoka i Afrike – ne mogu da rješavaju situaciju same.