Rusija započela zračne napade u Siriji

Svijet 30. sep 201514:51 > 14:53
Izvor: Snapshot

Rusija je pokrenula prvi zračni napad u Siriji, u blizini grada Homsa potvrđeno je za CNN. Meta napada su vojna oprema, komunikacijski centri, vozila, pješadijske trupe kao i skladišta goriva koji pripadaju takozvanoj "Islamskoj državi".

Razvoj situacije pratite UŽIVO na N1 televiziji ili nas pratite putem portala N1info na ovom linku.

“Ratni avioni ruske vojske počeli su zračnu operaciju koja uključuje bombardovanje položaja ISIS-a, terorističke organizacije u Siriji”, potvrdio je glasnogovornik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konashenkov.

Snapshot

Rusi su upozorili SAD-u da ne lete sa svojim vojnim avionima u Siriji, s tim da im nisu najavili gdje planiraju napasti sirijske položaje. Zvaničnici vojske SAD-a kažu da se sve misije nastavljaju po prethodno određenom rasporedu.

Ranije danas, Gornji dom ruskog Parlamenta dao je odobrenje Putinu da vazdušne snage svoje vojske usmjeri ka Siriji, a za tu odluku je glasalo 162 člana parlamenta.

Glasanje je inicirano nakon što je sirijski predsjednik Bashar al-Assad tražio vojnu podršku u borbi protiv ISIS-a, kazao je Sergey Ivanov.

Nakon nekoliko dana prikupljanja informacija i podataka putem dronova, Rusija je objavila da je njena zračna sila spremna.

Glasonogovornik Pentagona Peter Cook rekao je novinarima da Ministarstvo odbrane SAD-a ima “otvorene komunikacijske linije sa Rusijom”, a CNN izvještava da ruski Su-34 Fighter avioni su za sada smješteni u Latakia zračnoj bazi u Siriji, zajedno sa 600 ruskih trupa.

Cook je dodao da su ove dvije nacije razgovarale “zajedničkim jezikom” kada je u pitanju borba protiv ISIS-a.