New York uvodi taksu od pet centi za plastične kese

Svijet 05. maj 201622:03 > 06. maj 2016 08:34
Izvor: REUTERS/Phil Noble

Hiljade Njujorčana svakodnevno poseže za plastičnom kesom u radnjama i samouslugama, a procjenjuje se da se godišnje u tom gradu 10 milijardi kesa baci u smeće, po 19.000 svakog minuta.

Gradske vlasti nameravaju da provjere da li će taksa od pet centi po kesi odvratiti Njujorčane od te prakse, štetne po okolinu. 

Gradsko veće glasa o propisu prema kojem će trgovci morati da kupcima svaku kesu naplate najmanje pet centi, međutim taj namet tehnički neće biti porez jer će radnje moći da zadrže novac koji prikupe na taj način.

Zastupnici novog propisa se nadaju da će dodatni namet primorati Njujorčane da dobro razmisle o korišćenju kesa i možda početi da ih nose sa sobom kada odlaze u radnju, a to bi trebalo da smanji količinu otpada na deponijama i manje smeća na ulicama i drveću gde kese završavaju na vjetru. 

Agencija AP je ispitala pojedine stanovnike o odluci gradskih vlasti.

Često kada se vraćam s posla kući nemam kesu“, rekla je 70-godišnja Pat Tomaso. 

Tod Kilindžer (47) ocjenio je da je naplaćivanje kesa dobra ideja, dodajući da smatra da će se nakon određenog vremena ljudi navići da nose sa sobom kese. Protivnici smatraju da se naknada u suštini svodi na novi porez, koji će biti nametnut ionako u velikoj mjeri oporezovanom društvu. 

Taksa će se odnositi na plastične i papirne kese koje daju prehrambene prodavnice, apoteke i druge radnje, a novac će prikupljati radnja, a ne gradska vlast.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.