Ambasadori Evropske unije odobrili liberalizaciju viza za Kosovare

Svijet 30. nov 202211:29
Izvor: Shuterstock

Ambasadori zemalja članica Evropske unije odobrili su danas pregovarački mandat Saveta EU o uredbi za putovanje bez viza za nosioce pasoša koje izdaje Kosovo, što bi trebalo da se počne primenjivati najkasnije do 1. januara 2024. godine.

Jan Lipavsky, ministar spoljnih poslova Češke, zemlje koja predsjedava Evropskom unijom, saopštio je da je danas preduzet važan korak ka putovanju bez viza za Kosovo i da se nada da će brzo biti postignut sporazum sa Evropskim parlamentom da ovo obećanje postane stvarnost.

“Vizna liberalizacija je omogućena naporima Kosova da ojača kontrolu granica, upravljanje migracijama i bezbijednost i vjerujemo da će ova dobra saradnja biti samo jača u budućnosti”, kazao je Lipavsky, objavljeno je na sajtu Evropskog savjeta.

Kako se navodi na sajtu, nacrt pravila bi omogućio nosiocima kosovskih pasoša da putuju u EU bez vize na period od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana. ​​​​​​​

Prema stavu Savjeta, izuzeće od viznog zahtjeva primjenjivalo bi se od datuma početka rada Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS), a u svakom slučaju najkasnije do 1. januara 2024.

Kosovo je jedina zemlja Zapadnog Balakan čiji građani još uvek imaju vizni režim za putovanje u zemlje Šengen zone.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar