Anadolija: Erdoganov Narodni savez osigurao većinu u parlamentu

Svijet 15. maj 202317:17 0 komentara
REUTERS/Yves Herman

Prema preliminarnim i nepotpunim rezultatima jučerašnjih redovnih parlamentarnih izbora u Republici Turskoj, većinu u Velikoj narodnog skupštini Turske osvojio je Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti), javlja Anadolija.

Građani Turske jučer su birali predsjednika i novi saziv parlamenta te zemlje.

Na predsjedničkim izborima niti jedan kandidat nije osvojio većinu glasova, pa će u novu izbornu utrku 28. maja ići aktuelni turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je u prvom krugu osvojio 49,5 posto glasova, i lider turske opozicije Kemal Kilicdaroglu koji je u prvom krugu dobio 44,89 posto glasova.

Sedma izborna pobjeda AK Partije

Zanimljiva je bila i izborna utrka za novi saziv parlamenta. AK Partija, turskog predsjednika Erdogana, izbore je završila na prvom mjestu i to joj je sedma uzastopna pobjeda na parlamentarnim izborima u Turskoj. AK Partija je osvojila 35,58 posto glasova, što joj je dovoljno za 267 zastupnika.

Opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) osvojila je 25,33 posto glasova i imat će 169 parlamentaraca. Na trećem mjestu je Nacionalni narodni pokret (MHP) sa 10.07 posto glasova i 50 parlamentarnih mandata.

U novi saziv parlamenta će uči i Partija IYI koja će sa 9,69 posto glasova imati 44 zastupnika te Partija zelene ljevice koja je osvojila 8,81 posto glasova i imat će 61 zastupnika u parlamentu.

Narodni savez osigurao većinu u parlamentu

Pobjednik parlamentarnih izbora je Narodni savez koji predvodi vladajuća AK Partija, a uz nju su u njemu i MHP te Partija velikog jedinstva i Partija ponovnog blagostanja. Taj savez je osvojio 49,46 posto glasova.

Sa 35,02 posto osvojenih glasova slijedi Nacionalni savez kojeg predvodi opozicioni CHP.

Savez rada i slobode osvojio je 10,54 posto glasova, a čine ga Partija zelene ljevice i Radnička partija Turske. Partija zelene ljevice ustvari je drugi naziv pod kojim je na izborima nastupila Narodna demokratska partija (HDP) protiv koje se na Ustavnom sudu Turske vodi postupak zatvaranja zbog optužbi za veze sa organizacijom PKK, koju u ovoj zemlji smatraju terorističkom.

Tako će u novi saziv turskog parlamenta činiti 322 zastupnika Narodnog saveza, zatim 213 zastupnika iz reda Nacionalnog saveza te 65 zastupnika Saveza rada i slobode.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad