Bebu rođenu u ruševinama u Siriji udomio rođak

Svijet 10. feb 202307:44 0 komentara
Anadolija

Sirijsku djevojčicu čija je majka umrla nakon što ju je rodila pod ruševinama nakon zemljotresa udomio je njen rođak Salah al-Badran. Djevojčica se zove Aya što na arapskom ima više značenja, između ostalih "čudo" i "dar od Boga".

Nažalost i kuća njenog rođaka u gradu Jenderisu na sjeverozapadu Sirije je uništena. On i njegova 11-eročlana porodica uspjeli su pobjeći, ali sada žive u šatoru, piše AP.

“Nakon zemljotresa niko ne može živjeti u svojoj kući ili zgradi. Samo 10 posto zgrada ovdje je sigurno za život, a u ostalima se ne može živjeti”, rekao je.

Beba nađena nakon više od 10 sati pod ruševinama

Spasioci u Jenderisu otkrili su Ayu u ponedjeljak poslijepodne, više od 10 sati nakon zemljotresa, dok su kopali po ruševinama peterospratnice u kojoj su živjeli njeni roditelji. Zakopana ispod betona, beba je još uvijek bila pupčanom vrpcom povezana sa svojom majkom, Afraom Abu Hadiyom, koja je bila mrtva zajedno sa svojim mužem i četvero djece. Beba je hitno prebačena u bolnicu u obližnjem gradu Afrinu.

Abu Hadiya je vjerovatno rodila djevojčicu i potom umrla nekoliko sati prije nego što su otkriveni, rekao je doktor Hani Maarouf u bolnici Cihan u Afrinu.

“Nazvali smo je Aya, kako bismo je prestali zvati ‘novorođenče'”, rekao je Maarouf.

Stanje joj se iz dana u dan popravlja i nema oštećenja kičme, kako se u početku bojalo, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!