Biden i Harris položili vijenac na Spomenik neznanom junaku na Arlingtonu

Svijet 20. jan 202121:33 0 komentara
REUTERS/Joshua Roberts/Pool

Inaugurirani 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden i prva potpredsjednica te zemlje Kamala Harris položili su vijenac na Spomeniku neznanom junaku na Nacionalnom groblju Arlington.

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden položio je svečanu zakletvu i postao 46. predsjednik u historiji te zemlje. Na inauguraciji u Kongresu u Washingtonu zakletvu je položila i Kamala Harris koja je postala prva žena na funkciji potpredsjednika SAD-a.

Inauguracija se održavala uz maksimalne mjere sigurnosti u kompleksu američkog Kongresa u Washingtonu.

Inauguraciji je prisustvovao ograničen broj ljudi zbog pandemije COVID-19, a na ceremoniji je prisustvovalo oko hiljadu zvanica.

Na inauguraciji nije bilo sada već bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je iz Bijele kuće danas otputovao na Floridu, a bio je prisutan odlazeći potpredsjednik Mike Pence, kao i bivši američki predsjednici Barack Obama, George W. Bush i Bill Clinton, te brojne druge visoke zvanice.

Biden je u obraćanju istakao neophodnost jedinstva nacije te je poručio da će biti predsjednik svih Amerikanaca. Poručio je da je ovo dan Amerike i trijumfa demokracije.

Biden i Harris su potom potpisali dokumente o preuzimanju dužnosti i primili poklone od čelnika američkog Kongresa, a potom su pod jakim mjerama sigurnosti konvojem vozila stigli na Nacionalno groblje Arlington i položili cvijeće na Spomenik neznanom junaku.

Ceremoniji na Arlingtonu prisustvovali su i bivši američki predsjednici Clinton, Bush i Obama.

Najstariji predsjednik SAD-a u historiji Biden i prva potpredsjednica te zemlje Harris uskoro bi trebali stići u Bijelu kuću, njihovu novu rezidenciju.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!