Bidenova administracija će zabraniti prodaju Kaspersky antivirusa u SAD-u

Svijet 20. jun 202416:50 0 komentara
EPA

Bidenova administracija će u četvrtak objaviti planove da zabrani prodaju antivirusnog softvera Kaspersky Lab u Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je neimenovani službenik za Reuters agenciju, navodeći da će potez pogoditi velike američke kompanije, uključujući dobavljače kritične infrastrukture i državne i lokalne vlade.

Utvrđeno je da bliske veze ruske kompanije sa ruskom vladom predstavljaju ključni rizik po SAD, rekao je zvaničnik dodajući da bi privilegovani pristup softvera kompjuterskim sistemima mogao omogućiti krađu osjetljivih informacija sa američkih računara, instaliranje zlonamjernog softvera ili uskraćivanje kritičnih ažuriranja.

Nova sveobuhvatna mjera donesena koristeći široka ovlaštenja koja je uvela Trumpova administracija, bit će povezano sa dodavanjem kompanije na listu trgovinskih ograničenja, kako su za Reuters rekla još dvojica zvaničnika upoznatih s ovom tematikom, a što bi nanijelo udarac reputaciji ruske kompanije te narušilo njihovu prodaju u inostranstvu.

Manje je jasno kakav će uticaj stavljanje kompanije na listu trgovinskih ograničenja imati na Kaspersky, čije je poslovanje u rusiji već podložno oštrim američkim izvoznim ograničenjima zbog rata Ukrajini, a zbog kojih je gotovo nemoguće da bilo koji predmet američke proizvodnje osim hrane ili medicinske opreme stigne u Rusiju.

Ako Ministarstvo trgovine SAD-a doda strane jedinice kompanije Kaspersky na listu entiteta koji kupuju značajna sredstva iz Sjedinjenih Država, taj potez bi mogao ugroziti njegov lanac nabavke. No ako se mjera bude odnosila samo na ruski ogranak, uticaj će biti uglavnom ograničen na njihovu reputaciju.

Kaspersky je dugo bio na udaru regulatora. Godine 2017. ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a zabranilo je njihov vodeći antivirusni proizvod na državnim mrežama, navodeći veze s ruskim obavještajnim službama i napominjući da ruski zakon dozvoljava obavještajnim agencijama da prinude Kasperski na pomoć i presreću komunikaciju koristeći ruske mreže.

Pritisak na poslovanje američke podružnice je porastao nakon poteza Moskve protiv Kijeva; Američka vlada je privatno upozorila neke američke kompanije dan nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. da bi Moskva mogla manipulirati softverom koji je dizajnirao Kaspersky kako bi im nanio štetu, prenio je Reuters.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!