Blinken: Vjerujemo da Turska treba da dobije nadograđene F-16

Manjunath KIRAN / AFP

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je da Turska treba da kupi nove borbene avione F-16 i opremu za modernizaciju postojeće flotu aviona F-16, dodajući da jeovo važna i za NATO savez.

U obraćanju pred Komitetom za vanjske odnose Predstavničkog doma američkog Kongresa, Blinkenu je postavljeno pitanje o prodaji aviona F-16 Turskoj i koracima koje je poduzela administracija Joea Bidena kako bi osigurali da se avioni F-16 koje posjeduje Ankara ne koriste protiv američkih saveznika i partnera.

“Vjerujemo da Turska treba da dobije nadograđene F-16 i paket modernizacije za postojeće F-16. Mislimo da je to važno za NATO, za cijelu alijansu”, rekao je Blinken.

Dodao je također da se trenutno poduzimaju napri na smanjenju tenzija između saveznika u NATO-u i izbjegavanju koraka ili retorike koja će izazvati dodatne tenzije.

“Fokus naših napora s Turskom, Grčkom ili bilo kojim drugim saveznikom u NATO-u je da osiguramo da posjeduju opremu i tehnologiju koja im je potrebna da budu međusobno u potpunosti kompatibilne.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad