Čak i da se rat u Gazi završi sutra, za neku djecu je prekasno

Svijet 15. apr 202417:14 0 komentara
Anadolija

Čak i da se rat u Gazi završi sutra, za neku od djece palestinske teritorije, to neće pomoći. Glad i pothranjenost već su odnijeli oko 27 mladih života, a za još mnogo njih će možda biti prekasno da se preokrene strašni danak koji gladovanje nanosi malim, rastućim tijelima, piše Guardian.

Trojke Nuzhe Awad, Malek, Khader i Mustafa, rođene dva mjeseca prije početka rata kada je Hamas napao Izrael 7. oktobra i nisu prestajale plakati dok je ona govorila za Guardian. Pobjegla je iz grada Gaze kada joj je ponestalo hrane i adaptiranog mlijeka. Sada se ona improvizovanom šatoru u centralnom gradu Deir al-Balah i dalje očajnički boji za njihovu budućnost.

U ovom uzrastu dijete bi trebalo da ima osam kilograma. Teški su dva kilograma… Još nemaju butine. U ovoj fazi bi trebalo da puzaju i da se spremaju za hodanje. I sada možete vidjeti u kakvom su stanju”, rekla je Awad.

Jesu li ovo ruke osmomjesečnog djeteta? … Tamo je smrt, smrt, smrt. Smrt u doslovnom značenju te riječi”, dodala je.

UN-ovi stručnjaci procijenili su sredinom marta da bi glad u Gazi mogla nastupiti između tog mjeseca i sredine maja. Prošle sedmice, Samantha Power, šefica američke humanitarne i razvojne agencije USAID, postala je prvi američki zvaničnik koji je javno potvrdio da je u nekim područjima glad već zavladala.

Prema Svjetskom programu za hranu, pothranjenost se širi rekordnom brzinom među djecom. Više od 90% male djece i trudnica i dojilja živi od dvije ili manje grupa hrane, uglavnom hljeba, bez pristupa voću, povrću, mlijeku ili proteinima.

Skoro polovina stanovništva Gaze od 2,3 miliona mlađa je od 18 godina, a posljedice gladovanja mogu pratiti one koji prežive do kraja života: njihov mozak i tijelo, bez nutrijenata potrebnih za rast, ne mogu se pravilno razvijati, što dovodi do zdravstvenih problema kao što su kao slab vid i poteškoće u učenju kasnije u životu.

Zdravstveni sistem u pojasu je u kolapsu, a nedostatak vode i hrane učinio je gotovo nemogućim medicinskom osoblju da ublaži simptome pothranjenosti kod ugroženih ljudi.

Jihan Abu al-Jidyan, majka petoro djece koja čeka u dugom redu za supu u Deir al-Balahu, u devetom je mjesecu trudnoće. Ona je ozbiljno pothranjena i malo je vjerovatno da će njeno tijelo moći proizvoditi mlijeko kada joj se beba rodi. Njeno novorođenče će vjerovatno imati nisku porođajnu težinu, što je povezano sa smrtnošću novorođenčadi, a također će biti izloženo ozbiljnom riziku od pothranjenosti.

Od početka rata dolazim u humanitarnu organizaciju hrane. Ima nas sedam i ne mogu da nađem hranu za sve. To je teška situacija”, rekla je ona.

Obećani porast pomoći koji je Benjamin Netanyahu obećao Joeu Bidenu nakon što je Izrael ubio tim međunarodnih humanitarnih radnika ranije ovog mjeseca se do sada nije ostvario, kažu dobrotvorne organizacije.

Izrael tvrdi da se dnevni prolazak kamiona koji ulaze u Gazu udvostručio od poziva Bidena i Netanjahua 4. aprila, na oko 400. Međutim, UN-ova agencija za pomoć Palestincima saopštila je da je nakon kratkog maksimuma od 246 9. aprila, broj kamiona koji su prelazili u Gazu sutradan pao na 141.

Slanje pomoći tamo gdje je najpotrebnije u Gazi, posebno u sjevernoj polovini teritorije, otežano je oštećenim cestama, nedostatkom goriva, narušavanjem javnog reda i onoga što su humanitarne agencije opisale kao nepotrebne birokratske prepreke koje nameće Izrael.

Izraelska ograničenja za ulazak humanitarne pomoći mogu predstavljati ratni zločin namjernog gladovanja, saopštile su UN. Izrael kaže da olakšava pomoć, te da su UN i humanitarne grupe krive za probleme u vezi s količinom i tempom isporuke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!