CPJ: Prošla godina bila među najsmrtonosnijim za novinare u svijetu

Svijet 26. jan 202321:25
N1

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) je izvijestio da je 2022. bila među najsmrtonosnijim za novinare u svijetu. Prema izvještaju koji je upravo objavljen najmanje 67 novinara i medijskih radnika je ubijeno u prošloj godini što je najveći broj od 2018. i što predstavlja povećanje od 50% u odnosu na 2021. Najveći broj novinara je ubijen u Ukrajini, a značajn rast broja poginulih je zabilježen i u Latinskoj Americi.

“Najmanje 15 novinara ubijeno je u Ukrajini 2022. godine nakon ruske invazije na zemlju 24. februara. CPJ je potvrdio da je 13 novinara ubijeno dok su bili angažovani u prikupljanju vijesti i izvještavanju, i istražuje da li su još dvojica ubijena tokom sukoba izgubili svoje živote zbog njihovog medijskog rada.
Većina je umrla u ranim fazama rata, a CPJ nije dokumentirao nijedno ubistvo novinara u Ukrajini od ubojstva francuskog snimatelja Frédérica Leclerc-Imhoffa krajem maja. Međutim, situacija na terenu i dalje je opasna: novinari su često ranjeni granatiranjem dok su izvještavali o sukobu, a neki navode da su bili na meti ruskih snaga”, piše u izvještaju CPJ-a.

Kada je u pitanju Latinska Amerika na ovo izuzetno nemirno područje u svijetu otpada čak polovina zabilježenih ubistava novinara u svijetu.

“CPJ je dokumentovao 30 novinara ubijenih u Latinskoj Americi 2022. godine, što je skoro polovina ukupnog globalnog – što je odraz velikog rizika s kojim se novinari u regionu suočavaju dok pokrivaju teme kao što su kriminal, korupcija, nasilje bandi i životna sredina. Najmanje 12 novinara je ubijeno u direktnoj vezi sa njihovim radom u Latinskoj Americi, a CPJ nastavlja istragu motiva u 18 drugih smrti”, konstatira CPJ.

Više od polovine novinara stradalo je u situacijama koje su direktno vezane uz njihov posao.

“CPJ je potvrdio da je najmanje 41 novinar i medijski radnik ubijen u direktnoj vezi sa svojim poslom i istražuje motive ubistava 26 drugih kako bi utvrdio da li su oni bili vezani za posao. Više od polovine od 67 ubistava dogodilo se u samo tri zemlje – Ukrajini (15), Meksiku (13) i Haitiju (7), što je najveći godišnji broj koji je CPJ ikada zabilježio za ove zemlje. U Meksiku i Haitiju novinari su zbog svog rada bili mete brutalnih ubistava, a velika većina počinitelja nije pozvana na odgovornost. Meksiko se i dalje pojavljuje na CPJ-ovom Globalnom indeksu nekažnjivosti, koji ističe zemlje u kojima se ubice novinara izvlače s ubistvom. Drugi koji su izgubili živote tokom godine pokrivali su niz problema: kriminal i korupciju u Kolumbiji; politički nemiri u Čadu, Izraelu i na okupiranoj palestinskoj teritoriji i Mjanmaru; okoliš u Brazilu; i lokalna politika u Turskoj i Sjedinjenim Državama. Njihova smrt podvlači obim prijetnji s kojima se suočavaju mediji širom svijeta, uključujući i zemlje s demokratski izabranim vladama”, analizira CPJ.

Kada su u pitanju novinari koji se nalaze u zatvoru zemlje s najvećim brojem su Iran, Kina, Mijanmar, Turska, Bjelorusija, Egipat, Vijetnam, Rusija, Eritreja i Saudijska Arabija. Prema podacima CPJ-a u Iranu je pritvoreno 62, u Kini 43, Mijanmaru 42, Turskoj 40, Bjelorusiji 21, Egiptu i Vijetnamu po 21, Rusiji 19, Eritreji 16, te u Saudijskoj Arabiji 11.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar