Erdogan: Turkiye će biti tačka rješenja na istoku Ukrajine

Svijet 02. maj 202208:57 > 08:57 1 komentar
Anadolija

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak kako vjeruje da će tačka rješenja za korake koje treba poduzeti na istoku Ukrajine, biti Turkiye, Istanbul ili Ankara.

Erdogan je jutros klanjao bajram-namaz u istanbuskoj Velikoj džamiji Camlica, a po izlasku iz džamije odgovarao je na pitanja novinara.
Istakao je kako je zahvalan Bogu što su danas imali priliku ponovo se okupiti na bajram-namazu bez pandemijeskih ograničenja.
“Upravo sam dobio informaciju da je u džamiji Camlica bajram-namaz klanjalo 25.000 ljudi. Bajram je, naravno, simbol bratstva, simbol ljubavi i zajedništva”, rekao je Erdogan.

Osvrnuvši se i na rat u Ukrajini, Erdogan je najavio mogućnost sastanka s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom tokom ove sedmice.
Podsjetio je kako su njegov savjetnik i glasnogovornik Ureda predsjednika Ibrahim Kalin i zamjenik ministra vanjskih poslova Sedat Onal tokom vikenda boravili u Kijevu.
“Održali su razgovore u Kijevu. Prilikom susreta sa Zelenskim i ostalim sagovornicima dobili se neke želje, a najvjerojatnije ću ove sedmice razgovarati i s Putinom. Kako možemo ubrzati cijeli ovaj proces. Kako ubrzati sve evakuacije u Mariupolju, kako pronaći rješenje ovog pitanja, težit ćemo ka tome”, rekao je Erdogan, te dodao:
“Tačka rješenja za korake koje treba poduzeti na istoku Ukrajine, vjerujem biće Turkiye, Istanbul ili Ankara”, rekao je Erdogan.
Osvrnuo se i na odnose s Saudijskom Arabijom, odnosno na posjetu toj zemlji tokom prošle sedmice.

“Odnosi Saudijske Arabije i Turkiye doći će do sasvim drugačije tačke. O tome smo razgovarali i u našim bilateralnim susretima s Muhammedom bin Salmanom”, rekao je Erdogan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare