“Gnusni masakr u izbjegličkim šatorima”: Francuski političari pozvali na akciju nakon izraelskog bombardovanja Rafaha

Svijet 27. maj 202408:34 0 komentara
REUTERS/Reuters TV

Francuski političari pozvali su Vladu da poduzme mjere kao odgovor na izraelsko bombardovanje kampa za raseljene osobe u gradu Rafahu, na jugu Pojasa Gaze.

Slike sinoćnjeg napada na kamp brzo su se proširile društvenim mrežama, što je navelo opozicione političare da izraze svoje ogorčenje, kritizirajući izraelsku Vladu.

Jean-Luc Melenchon, bivši poslanik Narodne skupštine Francuske, opisao je događaje u Rafahu kao “užasavajuće”.

“Gnusni masakr u šatorima u izbjegličkom kampu u Gazi oličenje je postupaka ratnih zločinaca i njihovog vođe”, rekao je Melenchon.

Pozvao je da se na Izrael izvrše svi oblici pritiska kako bi se okončao ovaj “horor”, pozivajući Francusku da prekine saradnju s izraelskom Vladom, uvede embargo na izvoz oružja i prizna palestinsku državu.

Melenchon je optužio francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da “ništa ne radi” u vezi sa događajima na Bliskom istoku.

Thomas Portes, poslanik iz opozicione stranke Prkosna Francuska, napisao je na platformi X da je “ovaj takozvani incident ubistvo desetina civila, od kojih su neki živi spaljeni nakon požara u šatorima izbjegličkog kampa”.

“Slike koje dolaze iz Rafaha su nepodnošljive. One su rezultat kukavičluka vlada koje odbijaju djelovati. Oni u Francuskoj koji i dalje odbijaju da sankcionišu Izrael i večeras uvedu embargo na oružje imaju krv na svojim rukama”, naglasio je Portes.

Najmanje 35 ljudi je ubijeno, a desetine povrijeđeno kada je Izrael u nedjelju napao kamp za raseljene osobe u Rafahu.

Napad se dogodio u blizini logističke baze Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) u Tal al-Sultanu, saopštio je Ured za medije Vlade u Gazi.

Izraelski avioni gađali su nekoliko šatora u toj oblasti, saopštila je kancelarija za medije, dodajući da su korištene rakete i bombe.

Ranije su snage civilne odbrane Gaze saopštile da su nakon bombardovanja prevezle 50 ljudi, uključujući mrtve i povrijeđene. Pomenuto područje pruža utočište za najmanje 100.000 raseljenih ljudi, navodi se.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!