Gruzijski zakon o “stranim agentima” mogao bi biti odbačen u zamjenu za paket podrške od SAD-a

Svijet 21. maj 202416:50 0 komentara
REUTERS/Irakli Gedenidze/File Photo

Zakon o "stranim agentima" zbog kojeg je stotine hiljada ljudi izašlo na ulice gruzijske prijestolnice Tbilisija mogao bi biti odbačen u zamjenu za paket ekonomske i sigurnosne podrške iz Washingtona, nagovijestila je vladajuća stranka, a prenosi Guardian.

Kao odgovor na nacrt zakona predložen u Kongresu SAD-a koji bi otvorio pregovore o trgovinskom sporazumu u zamjenu za nove obaveze u pogledu građanskih prava, vladajuća stranka Gruzijski san je u saopćenju rekla da bi morala vidjeti napredak u vezi s takvim obećanjima u roku od jedne godine.

Vladajuće tijelo stranke, poznato kao politički savjet, izdalo je saopštenje u kojem insistira na tome da vlada neće biti ucjenjivana, ali i signalizira da je izlaz iz krize moguć ako se vidi brz napredak po pitanju preferencijalnih trgovinskih uslova i vizne liberalizacije.

Naši partneri mogu značajno da preurede svoje odnose u roku od najviše godinu dana. Ako to shvate, odnosi će se vrlo brzo srediti, ali ako nastave da postupaju u istom pristupu prema Gruziji, to će naštetiti i Gruziji i interesima Amerike”, naveli su.

Prema novom gruzijskom zakonu o transparentnosti stranog uticaja, koji je prošlog utorka prošao treće i posljednje čitanje, organizacije civilnog društva i mediji koji primaju više od 20% svojih prihoda iz inostranstva biće obavezni da se registruju kao “organizacije koje služe interesima strane sile”.

Zakon se smatra kopijom zakona koji je uveden u Rusiji 2012. godine, a koji je korišten kao sredstvo za represiju onih koji surađuju sa Zapadom.

EU je upozorila da će zakon predstavljati prepreku članstvu u bloku, dok su SAD upozorile da zakon i nedavno izbijanje antizapadne retorike dovode do opasnosti da Gruziju pretvore u “protivnika, a ne partnera”.

Demonstranti su se posljednjih mjesec dana okupili ispred gruzijskog parlamenta, tvrdeći da se vlada bivše sovjetske države okreće ka Moskvi, tri decenije nakon što je postala nezavisna republika.

Predsjednica Gruzije, Salome Zourabichvili, stavila je veto na zakon, ali vladajuća stranka ima dovoljno glasova da ignoriše njenu intervenciju.

Ove sedmice, republikanski kongresmen iz Južne Karoline Joe Wilson podnio je nacrt zakona kojim će se započeti razgovori s Gruzijom o “snažnom preferencijalnom trgovinskom režimu” i liberalizaciji viznog režima za gruzijske građane u zamjenu za “značajan i održiv napredak ka ponovnom oživljavanju njene demokratije”.

Američko ministarstvo odbrane bi takođe imalo mandat da “obezbjeđuje bezbjednosnu i odbrambenu opremu koja je idealno pogodna za teritorijalnu odbranu od ruske agresije i prateću obuku, održavanje i elemente podrške operacijama“.

Političko vijeće stranke Gruzijski san, koje je osnovao i vodi Bidzina Ivanishvili, milijarder koji je svoje bogatstvo stekao u Rusiji 1990-ih, oglasilo se danas sa saopštenjem koje nagovještava otvorenost za kompromis.

Od 2020. godine nevladine organizacije su već dva puta pokušale da organizuju revoluciju u ovoj zemlji i nismo mogli čekati treći pokušaj. Ovaj zakon za nas nije predmet trgovine, već efikasan način da zaštitimo suverenitet Gruzije, a mi ne možemo trgovati suverenitetom zemlje”, navedi se u saopštenju.

Vijeće je dodalo da je zainteresovano za trgovinski sporazum i liberalizaciju viznog režima, kao i dalju ekonomsku podršku. Dalje je iznijelo zahtjev za otvaranjem pregovora o pristupanju EU do kraja godine i uvjerenja da će nevladine organizacije u Gruziji ostaviti po strani “revolucionarne planove”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!