Holtgen: Potreban odlučan odgovor rastućoj plimi antisemitizma u Evropi

Svijet 01. jun 202117:22 0 komentara
antisemitizam
Shutterstock

"Nedavna eskalacija antisemitskih napada zahtijeva odgovor širom Evrope. Vlade bi trebalo da udruže snage u sprečavanju novih talasa antisemitizma suprotstavljajući se govoru mržnje na internetu i podržavajući edukaciju o holokaustu i ljudskim pravima".

Poručio je ovo danas Daniel Holtgen, specijalni predstavnik generalne sekretarke Vijeća Evrope za antisemitizam, islamofobiju i druge oblike vjerske netrpeljivosti i zločina mržnje.

“Vijeće Evrope je osnovano Londonskim sporazumom 1949. godine, i to uglavnom kao odgovor na užase Drugog svjetskog rata i Holokausta. Vremenom se razvilo u vodeću evropsku organizaciju za zaštitu ljudskih prava, sa 47 zemalja članica. Zajedno sa svojim Evropskim sudom za ljudska prava, Vijeće Evrope razvilo je široku stučnost za borbu protiv različitih tipova diskriminacije i rasizma.

Borba protiv antisemitizma

Novembra prošle godine, generalna sekretarka Vijeća Evropa Marija Pejčinović Burić me je imenovala za prvog specijalnog predstavnika ove organizacije koji treba da povede borbu protiv antisemitizma, islamofobije i drugih formi religijske mržnje”, kazao je Holtgen.

Dodao je kako je nepunih šest mjeseci kasnije “bio šokiran izlivom mržnje protiv Jevreja”. Kako na internetu, tako i na ulicama Londona i drugih evropskih gradova.

“Nedavna eskalacija antisemitskih napada zahtijeva odgovor širom Evrope. Vlade bi trebalo da udruže snage u sprečavanju novih talasa antisemitizma suprotstavljajući se govoru mržnje na internetu i podržavajući edukaciju o holokaustu i ljudskim pravima.

Posljednjih sedmica zabilježen je zabrinjavajući porast antisemitizma u nekoliko evropskih zemalja, povezan sa izraelsko-palestinskim sukobom.

Sinagoge su vandalizovane i izraelske zastave spaljivane. Incidenti predstavljaju povećanu prijetnju jevrejskom životu u Evropi i jevrejski građani nastavljaju da strahuju za svoju bezbjednost”.

Neophodna odlučna akcija

Daniel Holtgen je ocijenio kako je neophodna odlučna akcija kako bi se spriječili dalji talasi nasilja i agresije povrh ove rastuće plime antisemitizma. Na nacionalnom nivou, neke vlade su preduzele razne mjere. Kao što je jačanje policijske zaštite jevrejskih zajednica. Na međunarodnom nivou, vlade bi trebalo da povećaju saradnju kako bi se zaustavili novi talasi antisemitizma koji prelaze nacionalne granice. Dvije ključne oblasti za djelovanje su borba protiv ilegalnog govora mržnje na internetu. I sprečavanje antisemitizma edukacijom o holokaustu i sjećanjem na njega.

“Sloboda izražavanja jedno je od najvažnijih osnovnih prava. Zaštićeno članom 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima. Ali, ovo pravo nije neograničeno, posebno u pogledu poricanja holokausta, rasizma i podsticanja na nasilje. Prijetnje smrću, poput onih koje su posljednjih sedmica masovno objavljivane protiv Jevreja, posebno su opasne zato što se eksponencijalno šire i mogu na kraju dovesti do nasilja i ubistava.

Govor mržnje

Poput napada na sinagogu u njemačkom gradu Hale 2019. godine. Antisemitski govor mržnje na internetu mora biti kažnjavan na isti način kao fizički zločini i onlajn platforme bi trebalo da uklanjaju ilegalne antisemitske i rasističke sadržaje i to brzo i sistematski”.

Ovo očigledno još nije slučaj. Što pokazuje tekuća pravna bitka u Francuskoj između Unije jevrejskih studenata i Twittera, dodao je specijalni predstavnik.

“Ova organizacija se žalila da Twitter nije uspio da ukloni ilegalni sadržaj u roku od tri do pet dana od dobijanja obavještenja od korisnika. Prema Uniji jevrejskih studenata, samo oko 20 odsto očigledno antisemitskih i rasističkih objava je obrisano posljednjih mjeseci. Oni kritikuju Twitter zbog nedostatka transparentnosti o tome na koji način, te sa kojim ljudskim i digitalnim resursima moderira ilegalni sadržaj. Ročište je nedavno obavljeno u pariskom Sudu, a odluka se očekuje kasnije ove godine”.

Dopune zakona

Nekoliko vlada planira nove ili dopune aktuelnih zakona koji predviđaju borbu protiv ilegalnog govora mržnje na Internetu. Na nivou Evropske unije, Zakon o digitalnim servisima Evropske komisije predlaže da online platforme moraju da preuzmu veću odgovornost za sadržaj koji šire. Paralelno, Vijeće Evrope priprema sveobuhvatne preporuke za 47 država članica o tome kako da se bore protiv govora mržnje iz perspektive ljudskih prava. To uputstvo će se nadovezati na relevantnu praksu Evropskog suda za ljudska prava i posvetiće posebnu pažnju onlajn okruženju.

“Nivo i priroda antisemitskih akata i izraza razlikuju se znatno u evropskim zemljama, ali postoji široki konsenzus da borba protiv antisemitizma mora da obuhvati sve djelove društva, uključujući medije, sport, rad sa mladima i edukaciju.

Pravno neobavezujuća radna definicija antisemitizma, koju je 2016. usvojila Međunarodna alijansa za sjećanje na holokaust, pokazala se praktičnim i korisnim sredstvom dajući primjere savremenih manifestacija antisemitizma i pomažući u podizanju svijesti”, kazao je Daniel Holtgen.

Strategija borbe protiv antisemitizma

Evropska komisija treba da do kraja ove godine predstavi i svoju prvu strategiju posvećenu borbi protiv antisemitizma. Namjera joj je da dopuni i podrži napore država članica. Paralelno, tijelo Vijeća Evrope za borbu protiv rasizma ECRI (Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije) priprema specifične preporuke vladama za borbu protiv antisemitizma koje će sadržavati smjernice za kreiranje politike, preventivnih mjera, te zaštitu jevrejskih zajednica i sprovođenje zakona.

Učenje o antisemitizmu i holokastu je integralni dio obrazovanja o ljudskim pravima. Zato Vijeće Evrope radi i na preporukama vladama čiji je cilj promocija nastave i učenja o istoriji holokausta i očuvanja sjećanja na nacističke zločine i njihove žrtve. Uzimajući u obzir da je sve manje onih koji su preživjeli holokaust i koji bi o njemu mogli neposredno svjedočiti, predložen je interdisciplinarni pristup sjećanju, uključujući historijska dokumenta, mjesta sjećanja, medije, muziku, umjetnost i književnost.

“Sve ove inicijative su od presudne važnosti u trenutku kada je antisemitizam u porastu. Moraju biti primjenjene bez odlaganja. Treba da uradimo sve što možemo da spriječimo ponavaljanje užasavajućih scena antisemitizma koje smo vidjeli u posljednje dvije sedmice. Zaštita Jevreja i jevrejskog načina života dio je naših zajedničkih evropskih vrijednosti”, zaključio je Holtgen.

Daniel Holtgen je specijalni predstavnik generalne sekretarke Vijeća Evrope za antisemitizam, islamofobiju i druge oblike vjerske netrpeljivosti i zločina mržnje

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!