Iako je zabranjena: Ukrajina traži od SAD-a bojeve glave za kasetnu municiju

Svijet 08. dec 202212:441 komentar
Izvor: REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ukrajinski zvaničnici i zakonodavci posljednjih mjeseci pozvali su Bajdenovu administraciju i članove Kongresa da ukrajinskoj vojsci daju bojeve glave za kasetnu municiju, oružje koje je zabranjeno u više od 100 zemalja, ali koje Rusija i dalje koristi s razornim efektom unutar Ukrajine, izvještava CNN, ukrajinski zahtjev za kasetnom municijom, koji su CNN-u potvrdili brojni američki i ukrajinski zvaničnici, jedan je od najkontroverznijih zahtjeva koje su Ukrajinci uputili SAD-u od početka rata u februaru.

Visoki zvaničnici Bidenove administracije mjesecima su primali k znanju ovaj zahtjev i nisu ga u potpunosti odbili, saznaje CNN, što je detalj koji ranije nije objavljen.

“Kasetna municija je neprecizna po dizajnu i raspršuje “bomble” po velikim područjima koja ne mogu eksplodirati pri udaru i mogu predstavljati dugoročni rizik za svakoga ko ih pronađe, slično nagaznim minama. Oni također stvaraju “gadnu, krvavu fragmentaciju” svakome koga pogode zbog desetina gelera ili ostataka koja detonira odjednom na velikom području”, rekao je za CNN Mark Hiznay, stručnjak za oružje i pomoćnik direktora za oružje Human Rights Watcha.

Najviši američki zvaničnici javno su izjavili da planiraju pružiti Ukrajincima onoliko podrške koliko im je potrebno da im daju prednost za pregovaračkim stolom sa Rusijom, ako do toga dođe. Ali zapadna vojna oprema nije beskonačna, a kako se zalihe bojevih glava smanjuju, Ukrajinci su jasno stavili do znanja SAD-u da bi mogli koristiti kasetnu municiju koja trenutno skuplja prašinu u skladištu, navodi CNN. Za Ukrajinu, kasetna municija bi mogla da riješi dva glavna pitanja: potrebu za više municije za artiljerijske i raketne sisteme koje su SAD i drugi obezbedili, i način da se smanji brojčana superiornost Rusije u artiljeriji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar