Irena Joveva: Sve o čemu se pričalo u tom non-paperu je gnusno i žalosno

Svijet 26. apr 202115:28 > 15:37
Izvor: Evropski parlament

Evropska parlamentarka iz Slovenije Irena Joveva komentarisala je danas navodni slovenski non-paper koji govori o komadanju Bosne i Hercegovine i koji je izazvao buru reakcija u našoj zemlji.

Prvo da kažem da sve o čemu se pričalo da stoji u tom non-paperu nije ništa drugo nego gnusno i žalosno te suprotno evropskim idejama gradnje pravnih demokratskih država. Republika Slovenija je uvijek igrala ulogu iskrenog prijateljskog posrednika za Zapadni Balkan, i tako mora ostati. Ne vjerujem da takve ideje ikada mogu zaživjeti niti dobiti većinu bilo gdje, a posebno ne na evropskom nivou“, istakla je Joveva.

Navela je i da ideje koje se spominju u non-paperu su opasne iz razloga što su nacionalističke i što ulijevaju strah ljudima koji su ionako previše propatili.

Ljudi žele normalno da žive, gdje god da se nalaze. Ljudima trebaju ekonomske reforme, pravna država, sigurnost, bolji socio-ekonomski status, bolji zdravstveni sistem, i to je ono o čemu se treba pričati i na čemu treba raditi. Desničarski lideri zadaju glavobolje i rade na veliku žalost i destrukciju i samih svojih država, a i stvaraju probleme unutar Evropske unije. Mislim da se te teme upravo pojave kako bi se skrenula pažnja sa značajnih tema, nerada vlasti i sporih reformi te da se onda pojedinci, pa i iz zemalja Zapadnog Balkana, ‘uhvate’ za te ideje koje su neutemeljene”, rekla je.

Nacionalizam kao jeftin instrument za političke poene se i dalje prečesto koristi. Svi bismo voljeli vidjeti više iskrenog rada i ambicije kada se radi o reformama koje će poboljšati život svim građanima. Želim vas uvjeriti da je stav EU nepromijenjen što se tiče zemalja Zapadnog Balkana, a to je Zapadni Balkan koji je u EU, u kojem se poštuju prava svih, sa snažnim i nezavisnim pravnim institucijama, jačom ekonomijom i odličnom regionalnom saradnjom. To mi želimo vidjeti i to je ono na čemu trebamo raditi svi skupa, a odmaknuti se od onoga što nas vraća unazad, a zapravo ne vodi nigdje“, komentarisala je.

Naglasila je i da smatra da se kraj Evropske unije neće tek tako desiti.

Istina je da je EU pravila greške što se tiče vanjske politike do sada, ali su svi jako dobro svjesni situacije na Balkanu i ulažu i mnogo novca i podrške u te zemlje upravo kako bi se reforme što prije i bolje sprovele. Zapadni Balkan je veoma značajan za EU, ne samo ekonomski nego i politički, a na kraju krajeva to je i najbliže susjedstvo Evropske unije, a i kultura i historija nas povezuje. Ideje iz non-papera neće biti predmet rasprave u institucijama, jer je evropska agenda cjelovitih, nezavisnih demokratskih država Zapadnog Balkana neupitna“, potcrtala je Joveva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar