Izrael i Saudijska Arabija ‘nadomak povijesnog mira’

Svijet 22. sep 202317:28 0 komentara
Fayez NURELDINE / AFP / Profimedia

"Izrael i Saudijska Arabija nadomak su povijesnog mira", rekao je u petak u UN-u izraelski premijer Benjamin Netanyahu, dodavši da Palestinci nemaju "pravo veta" na izraelsko-arapske odnose.

Podsjetivši na normalizaciju odnosa s trima arapskim državama 2020. i nazvavši je “početkom nove ere”, Netanyahu je kazao: “Blizu smo još jednog spektakularnijeg iskoraka, povijesnog mira između Izraela i Saudijske Arabije”.

I saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman nedavno je u intervjuu za američki Fow News kazao da su ova monarhija i hebrejska država “svakim danom sve bliže” normalizaciji odnosa.

“Takav bi mir uvelike pridonio okončanju arapsko-izraelskog sukoba, potaknuo ostale arapske zemlje da normaliziraju svoje odnose s Izraelom i povećao mogućnost mira s Palestincima”, rekao je u petak Benjamin Netanyahu.

“Ipak vjerujem da ne bismo trebali dati Palestincima pravo veta na nove mirovne sporazume s arapskim državama. Palestinci bi mogli imati velike koristi od šireg mira. I oni moraju sudjelovati u ovom procesu”, kazao je.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u četvrtak je na istoj tribini upozorio da na Bliskom i Srednjem istoku neće biti mira ako se u obzir ne uzmu “legitimna prava” njegova naroda, odnosno provedbe zamisli o dvodržavnom rješenju.

Izraelski premijer iskoristio je priliku da napadne iranski režim.

“Iran se mora suočiti s problemom nuklearne prijetnje. A sve dok sam ja izraelski premijer, činit ću sve što mogu kako bih spriječio Iran u pokušaju nabave nuklearnog oružja”, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad