Izraelska analiza: Vojska u Gazi vrši “ubijanje bez presedana”

Svijet 09. dec 202316:30 0 komentara
REUTERS/Amir Cohen

Izraelsko zračno bombardovanje Gaze je najneselektivnija u pogledu civilnih žrtava u posljednjih nekoliko godina, pokazala je studija koju je objavio izraelski list Haaretz.

Analiza izraelskog lista je pokazala da se u tri ranije kampanje u Gazi, u periodu od 2012. do 2022., omjer poginulih civila i ukupnog broja poginulih u zračnim napadima kretao oko 40%. Taj je omjer pao na 33% u kampanji bombardovanja ranije ove godine, nazvanoj Operacija Štit i strijela.

U prve tri sedmice tekuće operacije, Željezni mač, udio civila u ukupnim smrtnim slučajevima porastao je na 61%, što je Haaretz opisao kao “ubijanje bez presedana”. Taj omjer je znatno veći od broja civila u svim sukobima širom svijeta tokom 20. stoljeća, u kojima su civili činili oko polovinu poginulih.

“Opći zaključak je da masovno ubijanje civila ne samo da ne doprinosi sigurnosti Izraela, već sadrži i temelje za dalje podrivanje iste”, zaključio je Haaretz. “Stanovnici Gaze koji će izaći iz ruševina svojih domova i preživjeti gubitak svojih porodica tražit će osvetu kojoj se nikakvi sigurnosni aranžmani neće moći oduprijeti.”

Studija potvrđuje istragu od prije 10 dana koju su sačinila dva druga izraelska novinska portala, +972 Magazine i Local Call, koja je otkrila da je Izrael namjerno gađao stambena naselja kako bi prouzročio masovne civilne žrtve u nadi da će se ljudi okrenuti protiv Hamasa. Brojke će otežati situaciju za Bidenovu administraciju, koja se suočava sa globalnim kritikama i izolacijom zbog toga što je stavila veto na glasanje Vijeća sigurnosti UN-a za prekid vatre u petak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!