Izraelski mediji: Istraga navodno pokazala da je helikopter IDF-a pogodio određeni broj Izraelaca 7. oktobra, policija to negira

SOUTH FIRST RESPONDERS / AFP

Izraelski list Haaretz objavio je u subotu da je policijska istraga pokazala da je izraelski vojni helikopter koji je otvorio vatru na pripadnike Hamasa na festivalu 7. oktobra također pogodio određeni broj Izraelaca. U međuvremenu je izraelska policija ovo negirala.

U članku koji je objavio Haaretz se navodi da u izraelskom sigurnosnom establišmentu sve više raste uvjerenje da militanti Hamasa koji su počinili masakr 7. oktobra nisu imali unaprijed saznanja o muzičkom festivalu Nova koji se održava pored Kibuca Reim, te su odlučili da spontano napadnu taj festival. Prema podacima policije, na festivalu su ubijene 364 osobe.

Procjena je navodno zasnovana na ispitivanjima zarobljenih pripadnika Hamasa i policijskoj istrazi incidenta. Kako se navodi, pripadnici Hamasa su namjeravali da se infiltriraju u Reim i druge kibuce u blizini granice Gaze.

Haaretz je također naveo da je, prema izvoru iz policije, istraga također pokazala da je borbeni helikopter IDF-a koji je stigao na lice mjesta i pucao na pripadnike Hamasa očigledno pogodio i neke učesnike festivala. Visoki sigurnosni dužnosnici procjenjuju da je Hamas za festival saznao preko dronova ili padobranaca, te je grupa militante uputila na lokaciju koristeći svoj komunikacioni sistem.

Kako je naveo Haaretz, jedan od nalaza koji potvrđuju ovu procjenu, prema policiji i drugim visokim sigurnosnim licima, jeste da su prvi militanti na lokaciju stigli sa puta 232, a ne iz pravca granice.

Osim toga, prema policijskim izvorima, zabava je prvobitno bila planirana za četvrtak i petak, a dodatni dan u subotu je dodat tek u utorak te sedmice, na zahtjev organizatora. Promjena u posljednjem trenutku pojačava procjenu da Hamas nije znao za događaj.

Prema pisanju lista Times of Israel, izraelska policija izdala je saopćenje nakon članka Haaretza, navodeći da se njena istraga fokusirala samo i isključivo na policijske aktivnosti, a ne na aktivnosti IDF-a, te stoga nije dala “bilo kakve naznake o šteti civila zbog zračnih aktivnosti tamo”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad