Kako su otkrivene veze bivšeg agenta FBI-a s balkanskim političarima?

Svijet 25. jan 202313:34
Izvor: Shutterstock

Optužbe protiv bivšeg visokorangiranog agenta Federalnog istražnog biroa (FBI) da je prekršio sankcije radeći za ruskog oligarha Olega Deripasku uslijedile su dok američke vlasti pojačavaju pritisak na bogate Ruse poslije invazije Moskve na Ukrajinu, ali taj slučaj takođe baca svjetlo na to kako ruski oligarsi mogu dopreti do samog srca bezbjednosnih službi SAD, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija. Optužnica protiv bivšeg agenta takođe pokazuje da je imao sumnjive poslovne veze s političarima iz Albanije i Bosne i Hercegovine.

Bivši visokorangirani agent FBI-a Charles McGonigal optužen je za kršenje američkih sankcija i učešće u pranju novca radeći za Deripasku kojem je pomagao u istrazi protiv rivalskog ruskog oligarha, ukazuje Financial Times.

McGonigal, koji je služio kao specijalni agent zadužen za kontraobaveštajne poslove u kancelariji FBI-a u Njujorku i koji je istraživao Deripasku tokom rada u agenciji, uhapšen je 21. januara, saopštilo je Ministarstvo pravde 23. januara.

Bivši agent FBI-a je uhapšen s bivšim ruskim i sovjetskim diplomatom Sergejem Šestakov koji je dobio američko državljanstvo i koji je radio kao sudski tumač za ruski jezik. Njih dvojica su, po navodima tužilaca, 2019. radili na ukidanju sankcija protiv Deripaske.

Američko Ministarstvo pravde saopštilo je da je McGonigal, koji se povukao iz FBI-a 2018. posle 22 godine rada u agenciji, pristao 2021. da „istraži rivalskog ruskog oligarha u zamjenu za skrivene isplate od Deripaske“. Tužioci navode da je bivši agent radio za oligarha i preko advokatske firme i direktno, dobijajući za svoje usluge desetine hiljada dolara.

U zasebnom slučaju u Vašingtonu, McGonigal je optužen da je primio 225.000 dolara u gotovini od bivšeg zvaničnika albanske obavještajne službe.

Optužnica kao protiv McGonigala je rijetka pravna mjera protiv tako visokog bivšeg zvaničnika za sprovođenje zakona i uslijedila je, kako navodi Wallstreet Journal, dok Ministarstvo pravde SAD nastoji da pojača svoje napore u istragama protiv advokata i drugih koji pomažu ruskim oligarsima, u okviru kampanje pritiska administracije Joe BiIdena protiv predsjednika Vladimira Putina poslije invazije na Ukrajinu.

Deripaska je u fokusu američkog tužilaštva, pošto se, kako navodi list, u SAD dugo već sumnjiči da je povezan s ruskim organizovanim kriminalom i godinama je trošio velike količine novca u nastojanju da popravi svoju reputaciju na Zapadu, kao i da dobije dozvolu da dođe u SAD.

Rijetke i ozbiljne optužbe protiv višeg zvaničnika FBI-a koji je nadgledao neke od najtajnijih i najosjetljivijih kontraobavještajnih istraga te agencije pokazuju da ruski oligarsi mogu dopreti i do srca američkih službi za sprovođene zakona, ističe New York Times.

Hapšenje je šokiralo njegove bivše kolege, ukazuje list, navodeći da oni kažu da je McGonigal tokom svoje duge karijere prvenstveno istraživao ruske kontraobavještajne djelatnosti i špijunažu. Takođe je radio na izuzetno osjetljivim zadacima u obavještajnoj zajednici, vodeći FBI tim koji je istraživao zašto su doušnici američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) u Kini hapšeni i ubijani.

Pored rada na kontraobaveštajnim poslovima povezanim s Rusijom i ruskim organizovanim kriminalom, McGonigal je učestvovao i u istrazi o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016.

Dok optužbe protiv McGonigala pokazuju kako se možda podrivaju napori za jačanje ekonomskih sankcija na bogate Ruse poslije invazije na Ukrajinu, one su, prema pisanju Washington Posta otkrile veze bivšeg agenta FBI-a s balkanskim političarima.

U zasebnom slučaju pokrenutom u Vašingtonu, tužioci tvrde da je makar od avgusta 2017. McGonigal propustio da otkrije FBI-u svoj odnos s bivšim službenikom albanske obavještajne agencije, koji je u optužnici opisan kao „Osoba A“.

Također je, prema optužnici, propustio da otkrije da je „imao kontakt“ s premijerom Albanije Edijem Ramom.

Krajem 2017. godine, navode vlasti, McGonigal je od Osobe A dobio ukupno 225.000 dolara u gotovini – prvo u parkiranom automobilu ispred restorana u Njujorku, a slijedeća dva puta u kući te osobe u Nju Džersiju. Prema optužnici, McGonigal je „ukazao Osobi A da će se taj novac isplatiti“.

Nekoliko mjeseci kasnije, na urgiranje McGonigala, FBI je otvorio istragu protiv američkog lobiste koji je radio za albansku političku partiju – Raminim rivalima. U toj istrazi je Osobu A označena kao izvor informacija.

To, kako navodi Washington Post, nije bio jedini slučaj u kojem optužnice sugerišu da je McGonigal koristio svoj posao za korist ljudima s kojima je imao neprijavljene finansijske ili lične odnose.

Na putovanju u Austriju 2017. godine, McGonigal i tužilac Ministarstva pravde intervjuisali su albanskog biznismena i političara koji su prethodno rekli McGonigalu da žele da neko istraži pretnju smrću protiv njih, navodi se u optužnici. McGonigala je s tom osobom upoznala Osoba A.

Sledeće godine, McGonigal je navodno tražio od službe FBI-a za vezu u Ujedinjenim nacijama da ugovori sastanak s tadašnjom američkom ambasadorkom Nikki Haley ili drugim visokim zvaničnikom, kao i s bivšim bosanskim ministrom odbrane i osnivačem bosanske farmaceutske kompanije, navodi Washington Post.

Radi se o sadašnjem ministru sigurnosti Selmu Cikotiću i preminulom biznismenu iz Gračanice na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, Davidu Zahiroviću.

U optužnici se navodi da su McGonigalovi saradnici tražili taj sastanak iz političkih razloga koji bi donijeli finansijsku korist Osobi A. McGonigal je tada, prema optužnici, predložio da farmaceutska kompanija plati pola miliona dolara kompaniji registrovanoj na Osobu A, kao naknadu za organizovanje sastanka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar