Krvavi protesti u Najrobiju, policija puca na demonstrante (VIDEO)

Svijet 25. jun 202415:19 0 komentara
Protesti u Najrobiju, Keniji (REUTERS/Monicah Mwangi)

Policija je u utorak otvorila vatru na demonstrante koji su pokušavali upasti u parlament Kenije, pri čemu je najmanje pet demonstranata ubijeno, desetine ranjenih, a dijelovi zgrade parlamenta zapaljeni dok su zakonodavci iznutra donosili zakon o podizanju poreza. U haotičnim scenama, demonstranti su preplavili policiju i otjerali je u pokušaju da upadnu u zgradu parlamenta. Iznutra se mogao vidjeti plamen, javlja reporter Reutersa.

Policija je otvorila vatru nakon što suzavac i vodeni topovi nisu uspjeli rastjerati masu.

Reporter Reutersa prebrojao je tijela najmanje pet demonstranata ispred parlamenta. Bolničarka, Vivian Achista, rekla je da je najmanje 10 ubijeno.

Drugi bolničar, Richard Ngumo, rekao je da je više od 50 ljudi ranjeno u pucnjavi.

“Želimo da zatvorimo parlament i svaki poslanik treba da ode i podnese ostavku”, rekao je Reutersu demonstrant Davis Tafari, koji je pokušavao da uđe u parlament. “Imat ćemo novu vladu”, dodao je.

Protesti i sukobi održani su i u nekoliko drugih gradova i mjesta širom zemlje.

Parlament je odobrio nacrt zakona o finansijama, prebacujući ga na treće čitanje poslanika. Sljedeći korak je da se zakon pošalje predsjedniku na potpisivanje. Može ga poslati nazad u parlament ako bude bilo kakvih primjedbi.

Demonstranti se protive povećanju poreza u zemlji koja se već potresa zbog krize troškova života, a mnogi također pozivaju predsjednika Williama Ruta da podnese ostavku.

Ruto je pobijedio na izborima prije skoro dvije godine. Kenijci se bore sa nekoliko ekonomskih šokova uzrokovanih dugotrajnim uticajem pandemije COVID-19, rata u Ukrajini, dvije uzastopne godine suše i deprecijacije valute.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!