“Obavezna regrutacija i stanice metroa kao bunkeri”: Najmoćnija zemlja EU priprema se za sukob sa Rusijom

Svijet 09. jun 202416:27 0 komentara
Počasna četa njemačkih oružanih snaga 2006. (AP Photo/Uwe Lein)

Prvi put od Hladnog rata Njemačka je ažurirala svoje planove u slučaju izbijanja ratnog sukoba u Evropi. Savezni ministri prijetnju vide u Rusiji te su u skladu s time dopunili smjernice u dokumentu na 67 stranica, poznatom kao Okvirna direktiva za cjelokupnu odbranu. Najnovija verzija objavljena je protekle sedmice, a predviđa potpunu transformaciju života njemačkih građana u slučaju rata, prenosi CNN.

Sada je jasno da je Njemačka, koja je držala antimilitaristički stav još od okončanja Drugog svjetskog rata, stjecajem okolnosti prisiljena prilagoditi svoju sigurnosnu i vojnu politiku u svjetlu ruskog sukoba u Ukrajini.

U ratnim uslovima ponovno bi se uspostavila obavezna regrutacija u vojsku, a kvalifikovani radnici stariji od 18 godina sudjelovali bi tako da obavljaju razne poslove. Stručne ekspertize ljekara, psihologa, medicinskih sestara i veterinara mogle bi se preusmjeriti u vojnu službu.

Dokument kao jedan od koraka u slučaj ratnog stanja navodi i racionalizaciju resursa i hrane. U slučaju smanjenja zaliha hrane, vlada bi osigurala zalihe kako bi svakom građaninu mogla pružiti jedan topli obrok dnevno na neodređeno vremensko razdoblje. Ključni resursi poput nafte i bezina racionalizirali bi se kuponima, a od mjera civilne zaštite spominju se pretvaranje podzemnih željeznica u bunkere i priprema bolnica za priljev pacijenata, piše CNN.

‘Spremni za rat do 2029.’

List Der Spiegel u srijedu je citirao njemačkog ministra odbrane Borisa Pistoriusa koji je rekao: “Moramo biti spremni za rat do 2029.”.

Pistorius je dodao da “ne smijemo vjerovati da će se Putin zaustaviti na granicama Ukrajine kada stigne tako daleko”.

Slični glasovi i poruke dolaze i iz britanske vlade. Bivši ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Ben Wallace je u februaru izjavio da Britaniji “dolazi rat” do kraja decenije i pozvao je na veća ulaganja u odbranu.

Proteklih sedmica Rusija je izdala neka od svojih najoštrijih upozorenja Zapadu do sada nakon što su pojedine NATO članice dale Ukrajine dozvolu da koristi njihovo oružje za napad na ograničene ciljeve unutar ruske teritorije.

Putin je u srijedu opisao nabavku zapadnog oružja kao “veoma ozbiljan i opasan korak”.

Ruski lider je posebno ukazao na skoro potpuni prestanak u odnosima Rusije sa Njemačkom, tvrdeći da je pojava njemačkih tenkova u Ukrajini rezultirala “moralnim, etičkim šokom”, jer je “odnos prema [Njemačkoj] u ruskom društvu uvijek bio veoma dobar”.

“Sada, kada kažu da će se pojaviti još neke rakete koje će gađati mete na ruskoj teritoriji, to, naravno, na kraju uništava rusko-njemačke odnose”, poručio je Putin.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!