Objavljen video: Pao “superkartel” odgovoran za trećinu kokaina u Evropi

Svijet 28. nov 202211:52
Screenshot/Europol

Između 8. i 19. novembra širom Evrope i Ujedinjenih Arapskih Emirata provedene su koordinisane racije te je srušen takozvani superkartel za trgovinu drogom, izvijestio je danas Europol.

Tokom ove istrage uhapšeno je ukupno 49 osumnjičenih koji su se, kako izvještava Europol organizovali da bi formirali superkartel koji je kontrolisao oko trećinu trgovine kokainom u Evropi.

Obim uvoza kokaina u Evropu pod kontrolom osumnjičenih bio je ogroman, a policija je tijekom istrage zaplijenila preko 30 tona droge.

Ova hapšenja su kulminacija paralelnih istraga u kojoj su učestvovale Španija, Francuska, Belgija, Nizozemska, Ujedinjeni Arapski Emirati te SAD. U Španiji je uhapšeno 13 osoba, u Francuskoj šest, Belgiji deset, Nizozemskoj 14, a u Dubaiju njih šest, među kojima i Nizozemac sa BiH pasošem.

Navedeno je i to da je zaplijenjeno više od 30 tona kokaina te da je obim njegovog uvoza pod kontrolom i komandom osumnjičenih bio ogroman.

Mediji pišu i to da je među uhapšenima i 40-godišnji Nizozemac, koji je i državljanin Bosne i Hercegovine, a protiv kojeg je pokrenuta i kaznena istraga na osnovu presretnutnih poruka s aplikacije Sky.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar