Politico: Mark Rutte osigurao većinsku podršku za poziciju šefa NATO-a

Svijet 21. feb 202421:35 0 komentara
F.Z. / N1

Nizozemski premijer Mark Rutte osigurao je podršku dvije trećine zemalja NATO-a za lidersku poziciju u savezu, potvrdila su dva visoka zvaničnika za POLITICO u srijedu.

Nakon vrlo intenzivnih krugova rasprava među saveznicima, sada smo na tački u kojoj je više od 20 NATO saveznika spremno podržati premijera Ruttea kao sljedećeg generalnog sekretara”, rekao je zvaničnik NATO-a pod uslovom anonimnosti kako bi razgovarao o osjetljivim internim raspravama, prenosi Politico.

Rutte, koji je vodio kampanju za ovaj posao od novembra, jedino je ime koje je predložila vlada 31 članice Saveza, rekli su zvaničnici.

Prema pravilima NATO-a, o generalnom sekretaru mora se odlučiti “konsenzusom”, što znači da Rutte još uvijek mora dobiti podršku svih preostalih zemalja.

Isti izvor je rekao da rasprave “nisu konačne”, ali je dodao: “Postoji sve veći zamah iza njegove kandidature”.

U međuvremenu, raste pritisak na članice NATO-a da odobre Ruttea prije samita čelnika u Washingtonu u julu. On bi zamijenio Jensa Stoltenberga, koji je na čelu NATO-a od 2014.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država pri NATO-u Julianne Smith rekla je prošle sedmice da bi saveznici trebali težiti “završetku procesa odabira vjerovatno u prvom kvartalu ove kalendarske godine”.

Još jedan visoki zvaničnik NATO-a potvrdio je broj zemalja koje još trebaju podržati Ruttea, rekavši da se oko 10 još suzdržava od glasanja u njegovu korist.

Razlozi su različiti.

Turska je zahtijevala da Rutte ne favorizira zemlje EU u savezu, navodi Bloomberg. U međuvremenu, Mađarska ima dugogodišnje nesuglasice s Rutteom zbog njegovih oštrih kritika demokratskog nazadovanja te zemlje.

Ostaje nejasno podržavaju li baltičke zemlje Ruttea, s obzirom na njihovo inzistiranje na većoj političkoj podršci ukrajinskom putu ka pridruživanju NATO-u.

Estonska premijerka Kaja Kallas izrazila je interes za čelnu funkciju u NATO-u tokom događaja koji je u novembru organizirao POLITICO. Ali zvaničnici NATO-a kažu da ona nije u kombinaciji budući da nije objavila svoju kandidaturu. Isto vrijedi i za latvijskog ministra vanjskih poslova Krišjānisa Kariņša, koji je prošle godine obavio malu medijsku turneju kako bi ispitao stanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!