Propalestinske organizacije poručile španskom ministru: Okončajte svaki oblik trgovine oružjem sa Izraelom

Svijet 29. maj 202423:01 0 komentara
Jose Manuel Albares (REUTERS/Susana Vera)

Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares sastao se u srijedu sa predstavnicima 18 propalestinskih organizacija, javlja Anadolija.

Albares je saslušao njihove “ogromne zabrinutosti zbog humanitarne katastrofe” u Palestini.

U saopćenju koje je objavio koordinator Organizacija za razvoj navodi se da su grupe poručile da je špansko priznavanje Palestine kao države “značajan korak, ali nedovoljan ukoliko ne bude popraćen drugim mjerama”.

“Situacija u Gazi se naglo pogoršava, skoro milion ljudi moralo je da bježi bez ikakve šanse da negdje pobjegne. Na Zapadnoj obali je nasilje takođe poraslo”, rekli su predstavnici propalestinskih organizacija tokom razgovora sa Albaresom.

Upozorili su da se organizacije koje rade u Palestini suočavaju s novim ograničenjima i problemima.

Nevladine organizacije su pozvale Vladu Španije da hitno radi na pregovorima za okončanje rata u Gazi, trajnog prekida vatre, pristupa humanitarnoj pomoći te okončanje svakog oblika trgovine oružjem sa Izraelom.

Albares se ranije u srijedu sastao s najvišim diplomatama i predstavnicima nekoliko država, uključujući Tursku, Saudijsku Arabiju, Jordan i Palestinu kako bi razgovarali o okončanju sukoba u Palestini na osnovama dvodržavnog rješenja.

Podsjetimo, Španija je jučer (28. maja) zajedno sa Irskom i Norveškom priznala Palestinu kao državu što je izazvalo negativne reakcija iz Izraela na ovu odluku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!