Reuters: Putin je spreman zaustaviti rat u Ukrajini, pod ovim uslovima

Svijet 24. maj 202413:58 1 komentar
Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini prekidom vatre koji bi priznao trenutne linije bojišnice, rekla su za Reuters četiri ruska izvora, dodajući da je spreman nastaviti borbu ako Kijev i Zapad ne odgovore, javlja Reuters.

Tri izvora, upoznata s raspravama u Putinovom okruženju, izjavila su da je ruski vođa izrazio frustraciju maloj skupini savjetnika zbog onoga što vidi kao pokušaje Zapada da spriječi pregovore, prenosi Reuters.

“Putin može da se bori koliko god je potrebno, ali Putin je takođe spreman za prekid vatre – da zamrzne rat”, rekao je drugi od četvorice, visoki ruski izvor koji je radio s Putinom i ima saznanja o razgovorima na najvišem nivou u Kremlj.
On je, kao i ostali citirani u ovoj priči, govorio pod uvjetom da ostane anoniman s obzirom na osjetljivost stvari.

Za ovaj izvještaj, Reuters je razgovarao s ukupno pet ljudi koji rade ili su radili s Putinom na višem nivou u političkom i poslovnom svijetu. Peti izvor nije komentarisao zamrzavanje rata na sadašnjim linijama fronta.

Putinov portparol Dmitrij Peskov, u odgovoru na zahtjev za komentar, rekao je da je šef Kremlja više puta jasno stavio do znanja da je Rusija otvorena za dijalog za postizanje svojih ciljeva, rekavši da zemlja ne želi “vječni rat”.

Ministarstvo vanjskih poslova i odbrane Ukrajine nisu odgovorili na pitanja.

Prošlonedjeljno imenovanje ekonomiste Andreja Belousova za ruskog ministra odbrane neki zapadni vojni i politički analitičari vidjeli su kao stavljanje ruske ekonomije na trajnu ratnu osnovu kako bi se pobijedio u dugotrajnom sukobu.

To je uslijedilo nakon kontinuiranog pritiska na bojnom polju i teritorijalnog napredovanja Rusije posljednjih sedmica.
Međutim, izvori su rekli da bi Putin, reizabran u martu na novi šestogodišnji mandat, radije iskoristio trenutni zamah Rusije da ostavi rat iza sebe. Nisu direktno komentarisali novog ministra odbrane.

Na osnovu svojih saznanja o razgovorima u višim redovima Kremlja, dva izvora su izjavila da Putin smatra da su dobici u ratu do sada dovoljni da proda pobjedu ruskom narodu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare