Ruska invazija Ukrajini prouzrokovala štetu veću od 97 milijardi dolara

Svijet 09. sep 202214:47 0 komentara
Anadolija

Ruska invazija Ukrajini je do 1. juna prouzrokovala izravnu štetu veću od 97 milijardi dolara, no ponovna izgradnja zemlje mogla bi stajati blizu 350 milijardi dolara, pokazuje izvješće Svjetske banke, ukrajinske vlade i Europske komisije.

Navodi se da je Ukrajina pretrpjela 252 milijarde dolara gubitka zbog poremećaja u privrednim tokovima i proizvodnji, kao i dodatne troškove povezane s ratom.

Očekuje se da će se raseljavanjem trećine ukupnog stanovništva Ukrajine stopa siromaštva od predratnih 2 posto povećati na 21 posto.

U izvješću se procjenjuje da su do 1. juna potrebe ukrajinske obnove dosegle 349 milijardi dolara, što je oko 1,6  bruto domaćeg proizvoda zemlje od 200 milijardi dolara u 2021.

Od te svote, 105 milijardi dolara je kratkoročno potrebno za rješavanje hitnih prioriteta, kao što je ponovna izgradnja hiljade oštećenih ili uništenih škola i više od 500 bolnica. Također je nužno pripremiti se za nadolazeću, vjerovatno surovu zimu popravkom domova i vraćanjem grijanja, te nabavom plina.

Svi su svote preliminarne i vjerojatno će rasti kako se rat nastavlja, navodi se u izvješću.

“Invazija će ostaviti posljedice generacijama – raseljavanjem i razdvajanjem obitelji, narušavanjem napretka, uništavanjem kulturne baštine i preokretom pozitivne ekonomske putanje i putanjom siromaštva”, navodi se.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad