Ruske “Igre gladi”

Svijet 12. nov 202212:011 komentar
Reuters/ Igor Tkachenko/ File Photo

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba optužio je Moskvu da igra "Igre gladi" sa svijetom, jer koči izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Kuleba je na marginama samita Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) pozvao države u tom regionu da politički i materijalno podrže Ukrajinu.

U Rusiji kreće reality show po uzoru na "Igre gladi"

On je novinarima rekao da svet treba da izvrši pritisak na Rusiju da ne odustaje od sporazuma o izvozu hrane jer su ukrajinski poljoprivredni proizvodi ključni u Africi i Aziji.

Ruske inspektore je optužio za „tihu sabotažu“, odnosno da namjerno odugovlače isporuke.

Nakon potpisivanja sporazuma kojem su posredovale Ujedinjene nacije i Turska, formiran je tim ruskih, ukrajinskih, turskih i UN inspektora koji nadziru izvoz hrane.

„Rusija bi trebalo, odnosno mora, da prestane da igra ‘Igre gladi’ (The hunger games) sa svijetom“, rekao je Kuleba.

Ukrajina je prvi put pozvana na samit ASEAN-a koji čine Kambodža, Filipini, Malezija, Indonezija, Laos, Singapur, Tajland, Vijetnam, Brunej i Mjanmar. Međutim liderima Mjanmara nije dozvoljeno da učestvuju zbog trenutnog stanja u zemlji.

Nekoliko zemalja članice ASEAN-a je do sada bilo rezervisano po pitanju invazije, one osuđuju rat ali i pokušavaju da izbjegnu osudu ruske strane.

Osam od 10 zemalja ASEAN-a je glasalo za rezoluciju Generalne skupštine UN kojom se osuđuje ruska agresija, a Vijetnam i Laos su bili uzdržani.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar