Ruski novinar i nobelovac proglašen stranim agentom nakon čestitki Kremlja

Svijet 03. sep 202312:38
Kremlj, Moskva (AFP)

Dmitrij Muratov, jedan od najpoznatijih ruskih novinara, stavljen je na listu stranih agenata u toj zemlji, manje od dvije godine nakon što je Kremlj pohvalio njegovo principijelno izvještavanje zbog kojeg je dobio Nobelovu nagradu za mir.

Muratov, bivši urednik sada zatvorenog liberalnog lista Novaja Gazeta, uvršten je u petak uveče u registar novinara, političara i aktivista ruskog Ministarstva pravde za koje Moskva tvrdi da djeluju u ime neprijateljskih država, prenosi Politico.

Oznaka stranog agenta, koja je više puta korištena na kritičarima ruskog predsjednika Vladimira Putina i protivnicima njegovog rata u Ukrajini, znači da će Muratov morati da se pridržava strogih pravila o političkom djelovanju. To mu također zabranjuje bavljenje javnim životom. Svako njegovo spominjanje u ruskim medijima ili društvenim mrežama mora uključivati i isticanje na njegovog statusa.

Prema Human Rights Watch-u, “u Rusiji je izraz strani agent jednak špijunu ili izdajniku” i korišten je za “blaćenje i kažnjavanje nezavisnih medija i lica”.

Nakon što je primio Nobelovu nagradu za mir 2021., sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov čestitao je Muratovu i rekao da dugogodišnji urednik “dosljedno radi u skladu sa svojim vrijednostima, predan je tim vrijednostima, talentovan je i hrabar”.

Muratov je dobio Nobelovu nagradu za mir zajedno sa filipinsko-američkom novinarkom Marijom Resom za “njihove napore da zaštite slobodu izražavanja, što je preduslov za demokratiju i trajni mir”.

Berit Reiss-Andersen, predsjedavajuća norveškog Nobelovog komiteta, rekla je da Moskva pokušava “ućutkati” Muratova “politički motivisanim” optužbama, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad