SAD uvele sankcije turskom biznismenu, pozivajući se na njegove veze s Iranom

Svijet 08. dec 202220:42
Izvor: Pixels

Bidenova administracija u četvrtak uvodi sankcije istaknutom turskom biznismenu Sitki Ayanu i njegovoj mreži kompanija, optužujući ga da djeluje kao posrednik u prodaji nafte i pranju novca u ime iranske Revolucionarne garde (IRGC).

Sudeći po saopćenju ministarstva finansija koje će biti objavljeno tokom dana po lokalnom vremenu, i u čiji je uvid došao Reuters, Ayanove kompanije sklopile su međunarodne kupoprodajne ugovore za iransku naftu, dogovorile isporuke i pomogle u pranju prihoda i prikrile porijeklo iranske nafte u ime iranskih snaga Kuds, ogranka IRGC-a.

– Ayan je sklopio poslovne ugovore za prodaju iranske nafte “vrijedne stotine miliona dolara” kupcima, u Kini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Evropi – navodi se u saopćenju, dodajući da je potom prihod prenio nazad u Kuds snage.

Ayanov sin Bahaddin Ayan, saradnik Kasim Oztas i još jedna osoba također će biti imenovani, zajedno s najmanje dvadesetak kompanija, uključujući njegovu ASB Grupu kompanija, holding kompaniju sa sjedištem na Gibraltaru.

Akcija ministarstva finansija zamrznut će svu američku imovinu onih koji su imenovani i općenito onemogućiti Amerikancima da sarađuju s njima. Oni koji se bave određenim transakcijama također bi rizikovali da budu pogođeni sankcijama.

Američke mjere dolaze u trenutku kada su veze između Sjedinjenih Država i Turske zategnute zbog niza pitanja, uključujući neslaganje oko politike prema Siriji i kupovinu ruskih sistema protivzračne odbrane od Ankare.

Nedavno je Washington upozorio Tursku da se suzdrži od izvođenja vojnog upada u sjevernu Siriju nakon što je Ankara objavila da priprema moguću kopnenu invaziju na miliciju sirijskih Kurda, koju smatra teroristima, ali koja čini većinu Sirijaca koje podržavaju SAD.

Washington nastavlja s oštrim sankcijama Iranu i traži načine da poveća pritisak jer su napori da se oživi nuklearni sporazum s Teheranom iz 2015. godine zaustavljeni.

Američki predsjednik Joe Biden nastojao je pregovarati o povratku Irana u nuklearni sporazum nakon što se bivši predsjednik Donald Trump povukao iz sporazuma u 2018.

Sporazum iz 2015. ograničio je iransku aktivnost obogaćivanja urana kako bi Teheranu otežao razvoj nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija. Iran negira da nastoji proizvesti nuklearno oružje, prenosi Reuters.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar