Šest zemalja Sjevernog mora potpisalo sigurnosni sporazum u strahu od Rusije

Svijet 09. apr 202413:14 0 komentara
ABACA / Abaca Press / Profimedia

Šest zemalja koje graniče sa Sjevernim morem potpisale su u utorak sporazum o zaštiti ključne podvodne infrastrukture od sabotaže i napada.

Sporazum, koji su potpisale Belgija, Holandija, Njemačka, Norveška, Ujedinjeno Kraljevstvo i Danska, ima za cilj “jačanje saradnje” u zaštiti energetske infrastrukture i povećanju sigurnosti u regionu.

“Sjeverno more je elektrana koja pokreće europske ambicije u pogledu obnovljivih izvora energije i energije koja ima neto nultu stopu zagađenja, pomažući u jačanju energetske sigurnosti na kontinentu”, rekao je Andrew Bowie, britanski ministar za nuklearne i obnovljive izvore energije, prenosi Reuters.

“Dakle, ključno je da zaštitimo ključnu energetsku infrastrukturu u moru, sada i u budućnosti.”

Dansko ministarstvo klime, energetike i komunalnih usluga saopćilo je da Sjeverno more postaje “središte za ključnu infrastrukturu”, povezujući europske zemlje putem energetskih kablova, plinovoda i telekomunikacionih veza.

“To znači da se pojavila sve veća prekogranična međuzavisnost – a s tim i povećan rizik od sabotaže i neželjene pažnje neprijateljskih aktera”, navodi ministarstvo.

Europske zemlje su postale sve opreznije u pogledu ranjivosti svoje podmorske infrastrukture nakon bombardovanja Sjevernog toka 2022., kada su dva gasovoda koji povezuju Rusiju i Njemačku u Baltičkom moru oštećena u nekoliko eksplozija. Nije otkriven krivac za napad na Sjeverni tok.

Potom je u oktobru 2023. oštećen gasovod koji povezuje Finsku i Estoniju u Baltičkom moru u drugom incidentu koji je podigao dodatnu uzbunu zbog podvodne sabotaže i hibridnih napada, navodi Politico.

Kao dio novog sporazuma o sigurnosti Sjevernog mora, sjevernoeuropske zemlje će preispitati postojeće mjere zaštite i sigurnosti, razmjenjivati informacije i znanja i izvještavati relevantne informacije na operativnom nivou, navodi dansko ministarstvo. Sporazum se uglavnom fokusira na “otpornost i prevenciju” i “komplementaran je radu NATO-a”, navodi se u saopćenju Norveške.

Belgijski ministar pravosuđa i Sjevernog mora Paul Van Tigchelt rekao je da će novi sporazum osigurati da se “obalskoj i podvodnoj infrastrukturi osigura isti nivo sigurnosti preko granica”, izvijestio je De Standaard, umjesto da varira “od zemlje do zemlje”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!