Sin izraelskog premijera podijelio video u kojem se prijeti vojnom pobunom u Gazi

Svijet 25. maj 202417:39 0 komentara
ILUSTRACIJA /Stringer apaimages / Sipa Press / Profimedia

Yair Netanyahu, sin izraelskog premijera premijera Benjamina Netanyahua, podijelio je u petak navečer snimak maskiranog muškarca koji se predstavlja kao rezervista Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) koji prijeti masovnom neposlušnošću ako se kontrola nad pojasom Gaze preda Hamasu ili Palestinskim vlastima.

Čovek na snimku – naoružan i obučen u uniformu izraelske vojske – rekao je da “ćemo slušati samo jednog vođu, a to nije ministar odbrane ili načelnik generalštaba – to je premijer. Dobro razmislite kome planirate predati ključeve.”

Video je vidjelo na desetine hiljada ljudi otkako ga je Yair Netanyahu podijelio na društvenim mrežama. Iz IDF-a nisu potvrdili da li je muškarac na snimku vojnik, ali su rekli da je Vojna policija otvorila istragu o incidentu.

Izraelski novinara Yinon Magal je prvi postavio video na društvene mreže, te je dodao da je osoba koja se pojavljuje na snimku napisala “Ovako se osjećamo i mislimo u Gazi”.

Video je snimljen u zgradi koja izgleda napuštena, sa hebrejskim grafitima na zidu. U videu, govornik se obraća premijeru Netanyahuu i kaže: “Mi rezervisti ne namjeravamo predati ključeve [Gaze] Palestinskim vlastima… [ili] bilo kojem Hamasu, Fatahu ili drugom arapskom entitetu,” prenosi izraelski list Haaretz.

Kasnije u snimku, muškarac prijeti da će, prema njegovoj procjeni, “100.000” rezervista odbiti da se povinuju naredbama načelnika Generalštaba IDF-a Herzla Halevija ili ministra odbrane Yoava Gallanta.

“Kažem vam, gospodine Yoav Gallant – ako ne nastavimo do pobjede, 100.000 rezervista će ostati i pozvat ćemo stanovnike Države Izrael da dođu u Gazu pod našom zaštitom“, rekao je muškarac.

“Ne možete dobiti rat. Ili promijenite ploču i shvatite da želimo pobijediti, ili ćemo ići sami sa premijerom”, nastavio je. “Želite li vojni udar? Kažem vam, mi smo rezervisti koji ne mogu ići kući – pokazaćemo vam šta je predaja i pobeda, i pokazaćemo vam kako pravi Jevreji pobeđuju.“

Haarezt upozorava kako prijetnje izgovorene na snimku, kao i sam čin dijeljenja Yaira Netanyahua na društvenim mrežama mogu predstavljati krivična djela pobune i objavljivanja pobune, za koje je zaprijećena kazna zatvora u dužini i do pet godina.

Iz ureda glasnogovornika IDF-a saopćeno je da “ponašanje prikazano na snimku predstavlja ozbiljno kršenje naredbi i vrijednosti IDF-a i da predstavlja krivično djelo”.

“Glavni vojni tužilac naložio je Vojnoj policiji otvaranje istrage o incidentu “, rekao je portparol, prenosi izraelski list. “Istovremeno sa istragom, u svjetlu ozbiljnosti incidenta, načelnik štaba je sazvao hitan sastanak komande.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!