Šok u Izraelu: IDF ubio “heroja”, Jevreja koji je sprečavao napad terorista

Svijet 03. dec 202315:05 0 komentara
Reuters

Više

Porodica 37-godišnjeg Yuvala Dorona Castlemana, koji je u petak preminuo nakon što ga je na mjestu terorističkog napada u Jeruzalemu upucao vojnik, koji ga je očito zamijenio za teroristu, označila je smrt mladića kao “pogubljenje”.

Castleman je prebačen u bolnicu Sha'arei Tzedek u Jeruzalemu u kritičnom stanju i proglašen je mrtvim malo prije ponoći, što je bio njegov 38. rođendan.

Yuval je primijetio teroristički napad s druge strane ceste dok se vozio na posao u vladinom kompleksu i zaustavio je automobil kako bi zaustavio teroriste“, citirao je Channel 13 izjavu njegove porodice u petak.

On je ranije služio u snagama sigurnosti i uvijek je bio heroj i prvi koji je uskakao i spašavao živote, što je učinio i ovaj put”, dodali su.

Castleman je vatrenim oružjem krenuo na teroriste i zapucao prije nego što su vojnici koji su također bili na mjestu događaja zapucali na njega.

Video s mjesta događaja pokazao je kako Castleman baca pištolj, pada na koljena i podiže ruke u zrak dok viče “ne pucaj” dok mu se vojnici približavaju. Zatim ga je jedan od njih ustrijelio.

Najmanje troje mrtvih u pucnjavi u Jeruzalemu, napadači “neutralizirani”

Njegova porodica je u izjavi za za Channel 13 News kazala da je Yuvalova smrt bila “pogubljenje”.

Želimo znati što se tačno dogodilo. Na snimci možete vidjeti kako on juriša na teroriste i neutralizira ih, a oni ga odjednom upucaju“, rekao je Castlemanov otac, Moshe.

Nisu ispravno protumačili situaciju. Trenutno ne mogu osuđivati, šta bih učinio u toj situaciji? Ali želim da to temeljito istraže i izvuku zaključke iz incidenta”, dodao je otac nesretnog mladića.

Kako piše Jerusalem Post, izraelske snage sigurnosti osuđivane su u prošlosti zbog pucanja i ubijanja osumnjičenika za terorizam čak i nakon što su razoružani i više ne predstavljaju prijetnju, što je suprotno naredbama za otvaranje vatre.

Zastupnik krajnje desnice Zvi Sukkot objavio je fotografiju jednog od vojnika na društvenim mrežama s natpisom “heroj”, ali ju je kasnije obrisao kada je postalo jasno da je upucana osoba Izraelac.

Nakon što je prvo rekao da ne planira istražiti incident, IDF je u petak promijenio stav, rekavši da je nakon nalaza početne istrage službe Shin Bet i izraelske policije, odlučeno da se istražna jedinica vojne policije — poznata na hebrejskom kao njegov akronim metzach — također sudjeluje u istrazi.

Saopšteno je također da “IDF izražava tugu zbog smrti civila”.

Policija je u petak objavila kako nastavlja s istragom napada.

“Dosadašnji nalazi istrage pokazuju da je tokom napada jedan od vojnika IDF-a identificirao i pogrešno osumnjičio pokojnog Yuvala, koji je djelovao hrabro i hrabro kako bi neutralizirao teroriste – kao trećeg terorista”, rekla je policija. Isti vojnik pucao je i na njega što je dovelo do njegovog teškog ranjavanja i tragične smrti.

Netanyahu na stubu srama

Premijer Benjamin Netanyahu razgovara s ocem Yuvala Castlemana, za čije je ubistvo ranije rekao “to je život”, nakon čega se našao na meti žestokih kritika. Netanyahu je ubijenog Yuvala opisao “heroja” jer je spasio više života tokom terorističkog napada prije nego što ga je ustrijelio izraelski vojnik.

“Yuval Castleman je heroj Izraela. Yuval je spasio mnoge živote u činu vrhunskog heroizma, ali nažalost tamo se dogodila strašna tragedija – čovjek koji ih je spasio i sam je ubijen. Ovo pitanje mora biti temeljito istraženo”, navodi se u saopštenju premijera.

Kazao je kako je razgovarao s Yuvalovim ocem, a za porodicu je kazao kako se radi o “divnoj cionističkoj porodici”.

“Ja i cijela nacija tugujemo s njima zbog smrti heroja Izraela”, rekao je Netanyahu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!