Sokol: Netanyahu će vršiti pritisak na pravosuđe (VIDEO)

Svijet 02. nov 202213:401 komentar
N1

Mnogi izraelski birači, ali i analitičari su iznenađeni rezultatima jučerašnjih parlamentarnih izbora. O petim parlamentarnim izborima u četiri godine, mogućem povratku Benjamina Netanyahua na vlast, odnosima u regionu, ali i o stavu Izraela o ratu u Ukrajini za Newsroom govori novinar izraelskog dnevnog lista "Haaretz" Sam Sokol. Sa Sokolom razgovarao Esmir Milavić.

N1: Situacija sa izraelskim parlamentarnim izborima jedna je od najzanimljivijih. U četiri godine, pet puta su izašli na parlamentarne izbore i nije isključeno da u narednih godinu dana neće izaći i šesti put na parlamentarne izbore. Povodom najnovijih izbornih rezultata razgovaramo sa Semom Sokolom iz lista Haaretz, našim prijateljem i kolegom. Kakvi su rezultati i kakve su prve reakcije izraelske javnosti na rezultate ovih izbora? Bibi Netanyahu je spreman vratiti se na vlast kao lider desničarske koalicije. Ali s druge strane, Yair Lapid se nada da bi i dalje mogao biti premijer nakon ovih izbora?

Sam Sokol: Rezultati su donekle iznenađujući jer su mnogi ovdje očekivali da će vidjeti još jedan krug glasanja u zastoju. Rezultati su uglavnom, ankete prije izbora uglavnom su pokazale da su pro-Netanyahu i anti-Netanyahu tabor blizu, podijeljeni po istim linijama kao i ranije. I nisu mnogi očekivali da ćemo zaista ići u šest krugova glasanja. Međutim, čini se da se dogodilo da je došlo do porasta novih birača koje su na birališta izveli krajnja desnica, krajnje desničarska vjerska strana i jevrejske moćne stranke. Ovi novi birači povećali su broj glasova, što je zauzvrat podiglo minimalni prag za ulazak stranaka u Kneset. I to u kombinaciji sa činjenicom da je krajnja desnica vodila mnogo disciplinovaniju kampanju. Bilo je samo nekoliko stranaka. Imali ste dugo vladajuću stranku Likud, imali ste krajnju desnicu nacionalnu, nacionalnu vjersku stranku i imali ste dvije ultraortodoksne stranke. Natjecali su se protiv atomizirane konstelacije centrističkih i ljevičarskih stranaka, od kojih je nekoliko bilo dovoljno malih da kada je prag potreban za ulazak u Kneset koji je podignut, a iznenada su se našli izvan parlamenta prvi put nakon nekoliko godina. Ono što smo vidjeli je neuspjeh ljevičarskih partija da se spoje i kandidiraju na jedinstvenim listama. Vidjeli ste raspad ujedinjene zajedničke arapske liste. Na prošlim izborima imali ste dvije arapske stranke, sada imate tri. I vidite da neki od njih ne uspjevaju da uđu u Kneset. Ne radi se toliko o tome da se biračko tijelo pomaknulo udesno, nego mislim da ima više veze sa činjenicom da je desnica imala mnogo disciplinovaniji, jedinstveniji napor od ljevice. Stvar je u tome da je kamp protiv Netanyahua oduvijek bio šarolika mješavina nacionalističke desnice, islamista, krajnje ljevice, religioznih, sekularnih, muslimanskih, jevrejskih. Bila je to vrlo glomazna koalicija i teško je zaista imati kampanju koja vam je potrebna da ostanete na vlasti kada je vaša koalicija toliko raznolika.

Opširnije u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

 

Komentari

Vaš komentar