Srbijanski analitičar: Pad Avdejevke više pokazuje nemoć Rusije, nego njenu moć

Svijet 20. feb 202422:41 0 komentara
Avdejevka (Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS)

Rusko zauzimanje Avdejevke neće uticati na tok, niti na krajnji ishod rata u Ukrajini. Sem simbolične, pad ovog grada nema nikakvu drugu vrijednost, kaže za Danas Zoran Dragišić sa Fakulteta bezbjednosti u Beogradu, komentarišući nedavno povlačenje ukrajinske vojske iz tog grada na istoku zemlje.

Kako Dragišić kaže, krajnji ishod rata zavisit će, prije svega, od toga koliko saveznici iz NATO-a i iz drugih partnerskih zemalja budu spremni da podrže Ukrajinu.

„Ukrajina bez izdašne vojne pomoći neće moći da izdrži. Pad Avdejevke je još jedan pokazatelj da se pomoć mora pojačati“, ukazuje Dragišić.

Sagovornik Danasa tvrdi da su Ukrajinci spremni da se „bore do zadnjeg“ te da neće da padnu u rusko ropstvo.

„Ako se ima u vidu koliko su za taj gradić Rusi izginuli, koliko su gubitaka imali, koliko je dugo ta operacija trajala, onda to više pokazuje nemoć nego moć ruske armije“, primjećuje Dragišić.

Tokom Minhenske bezbjednosne konferencije, predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski za „pad ovog ključnog grada“ okrivio je zapadne saveznike i njihovo slabo dostavljanje vojne pomoći.

Također, i Dragišić je mišljenja da Zapad snosi ogromnu odgovornost zato što su „vrlo stidljivo donirali“ Ukrajini borbena sredstva koja su bila neophodna.

„S druge strane sasvim je jasno da Ukrajina mora dobiti dalekometno oružje kojim može da ugrozi rusku teritoriju. Ovako da vi Ukrajincima dajete neko defanzivno oružje, da im dajete na kašičicu, to nije adekvatno“, ističe.

Dragišić podsjeća i na prošlogodišnju ukrajinsku ofanzivu za koju kaže da nije dala rezultate upravo zbog toga što pomoć sa Zapada nije stigla brzo i dovoljnim količinama.

Čini mi se da tu Zapad taktizira, da bi oni voljeli da Rusija izgubi i ne izgubi. Plaše se da će najveći dobitnik tog rata biti Kina, jer je Kina ta kojoj odgovara da Rusija bude što duže u ratu, da se iscrpi. Kinezi imaju mnoge planove vezane za teritorije koje danas drži Ruska Federacija“, navodi Dragišić.

Kako dodaje, tu je jedna mnogo ozbiljnija geopolitička igra u pitanju.

„Pad Avdejevke može, prije svega, biti ozbiljna opomena za zapadne saveznike“, smatra Danasov sagovornik.

On navodi da ne treba zaboraviti s kojim startnim pozicijama su krenuli Rusi, a sa kojima Ukrajinci.

„Ruska vojska je neuporedivo brojnija, opremljenija. Ukrajina se brani srcem i donacijama koje dolaze sa Zapada“, ukazuje profesor.

Kako objašnjava, ukrajinsko srce neće biti dovoljno, kao ni ukrajinska hrabrost, ukoliko im se ozbiljno ne pomogne.

„Mislim da niko ozbiljan ne dovodi u pitanje kakva je priroda ruskog režima i šta bi se desilo da Rusi pobjede Ukrajinu“, zaključuje Dragišić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!