State Department demantovao vijest o evakuaciji Amerikanaca iz Ukrajine

Svijet 22. jan 202221:35
REUTERS/Alexander Ermochenko

SAD ne predviđaju da organizuju evakuaciju američkih državljana iz Ukrajine, i ostavljaju im izbor da komercijalnim letovima napuste zemlju u kojoj se strahuje od ruske invazije, saznaje agencija AFP u State Departmentu.

Portparolka američkog ministarstva spoljnih poslova nije potvrdila informacije američke televizije Fox News, prema kojima je State Department naredio porodicama američkih diplomata u Kijevu da počnu da se evakuišu iz zemlje od ponedeljka.

„Nismo ništa objavili u ovoj fazi. Rigorozno pripremamo planove za mogućnost da se bezbjednosna situacija pogorša“, rekla je ona.

Portparolka je ukazala da je američka vlada već ranije preporučila svojim državljanima da ne putuju u Ukrajinu i upozorila ih da ima informacije prema kojima Rusija priprema veliku vojnu operaciju protiv Ukrajine.

“Ako donesemo odluku o izmjeni našeg stava o prisustvu američkih diplomata i njihovih porodica Amerikanci ne treba da računaju na evakuacije u organizaciji vlade”, dodala je ona i rekla da postoje komercijalni letovi koji mogu da osiguraju povratak.

I ruska agencija TASS prenijela je informaciju Fox Newsa, koji se poziva na neimenovane američke zvaničnike, da je State Department naredio evakuaciju porodica diplomatskog osoblja u Ukrajini od 24. januara. TASS je prenio da je i Bloomberg ranije javio da SAD planira obaveznu evakuaciju porodica diplomata iz Ukrajine. Zapad optužuje Rusiju da je rasporedila više od 100.000 vojnika na granici sa Ukrajinom da bi pripremila invaziju te zemlje. Bijela kuća je upozorila da bi Rusija mogla da pokrene svoju ofanzivu “u svakom trenutku”.

Kremlj demantuje svaku ratobornu namjeru, ali uslovljava smirivanje situacije ugovorima koji bi garantovali neširenje NATO-a i posebno u Ukrajini i povlačenje Atlantske alijanse iz istočne Evrope.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare