Svakom trećem građaninu Njemačke mjesečna plata više nije dovoljna za život

Svijet 27. maj 202207:39 0 komentara
STEFANIE LOOS / AFP / ilustracija

Njemačka je već mjesecima opterećena rekordnom inflacijom. Iznad svega, “eksplozija” cijena energije i hrane postala je ogroman teret za mnoge porodice. Rezultati nedavne studije zapravo nisu iznenađujući.

Sve veći troškovi života otežavaju posao zaposlenicima u Njemačkoj: prema istraživanju, svaki treći zaposlenik više ne može spojiti kraj s krajem mjesečnom platom. Posebno su pogođeni zaposlenici s neto primanjima manjim od 2.000 eura, objavila je internetska stranica za zapošljavanje i popise poslova Indeed. Rezultati se zasnivaju na anketi 1.000 zaposlenika u Njemačkoj, prenosi Fenix magazin.

U skladu s time, za 47 posto ispitanih opcija je prelazak na bolje plaćenu poziciju. Ako ne žele promijeniti posao, pregovaranje o platama ostaje: više od polovine ispitanika (55 posto) zbog visoke inflacije želi povećanje plata. Pet posto je već poduzelo ovaj korak, tek nešto manje od trećine ispitanih ne želi pregovarati o većoj plati uprkos visokoj stopi inflacije.

Gotovo polovina zaposlenih smatra prikladnim povećanje plate od šest do deset posto dok svaki četvrti zaposlenik zahtijeva povećanje plate od 11 do 15 posto.

U razgovoru sa šefom, 54 posto zaposlenih opravdalo bi potražnju za većim platama trenutno visokim nivoom inflacije, dok bi se 43 posto osvrnulo na vlastiti učinak. Povećanje plate zbog vlastitog iskustva tražilo bi 28 posto zaposlenika. Povećano opterećenje (24 posto) i nedostatak kvalificiranih radnika (22 posto) također bi poslužili kao argumenti zaposlenicima.

Prema rezultatima istraživanja, većina poslodavaca još nije nadoknadila inflaciju: u 70 posto slučajeva do sada nije bilo povećanja plata. Plate su povećane samo u 11 posto kompanija, a posebna isplata bila je u deset posto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!