Ursula von der Leyen: Podrška Ukrajini košta, ali sloboda nema cijenu

Svijet 15. sep 202221:12
Sergei SUPINSKY / AFP

Podrška Ukrajini košta, ali sloboda je neprocjenjiva, rekla je u četvrtak šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen u Kijevu i u vrijeme rasta inflacije i visokih cijena energenata u Evropi i pozvala na nastavak naoružanja Ukrajine čestitajući joj na vojnim uspjesima.

Evropske sankcije Rusiji imaju dubok i vidljiv utjecaj, rekla je u Kijevu nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

O potencijalnim posljedicama rasta cijena u Evropi Von der Leyen je kazala da podrška Ukrajini ima visoku cijenu, no “sloboda, međunarodni poredak mira i demokratija neprocjenjivi su“.

Predsjednica EK-a u četvrtak je stigla u svoju treću posjetu ukrajinskoj prijestolnici od početka ruske invazije i čestitala Ukrajini na nedavnim vojnim uspjesima u borbi protiv Rusa.

“Znam da još treba doći do konsolidacije, no ipak je impresivno vidjeti hrabrost ukrajinskih oružanih snaga”, rekla je na konferenciji s ukrajinskim predsjednikom.

Naglasila je da preporučuje državama EU-a da i dalje Ukrajini pomažu naoružanjem, prenosi agencija dpa.

“Apsolutno je ključno i potrebno podržati Ukrajinu vojnom opremom nužnom za odbranu, a dokazala je da u tome i uspijeva kad je dobro opremljena“, kazala je.

Sama EU ne posjeduje vojnu opremu, no njene članice su Kijevu već poslale 2,5 milijardi eura vrijedno naoružanje. Evropski parlament u četvrtak je podržao još pet milijardi dolara pomoći nakon što je Evropska investicijska banka (EIB) u srijedu odobrila prvi dio pozajmice od 1,6 milijardi eura.

Neuporediva žrtva

Von der Leyen je u srijedu najavila i finansijsku pomoć u rekonstrukciji oštećenih škola vrijednu 100 miliona eura. Na Twitteru je u četvrtak objavila da je EU izdvojila još 150 miliona eura pomoći za izbjeglice unutar zemlje jer se “Ukrajina treba pripremiti za zimu“.

“Nikad se nećemo uspjeti žrtvovati koliko Ukrajinci gube sa svojim domovima ili kad plaču za svojim voljenima kojih više nema“, kazala je.

“Dogovorili smo da ćemo raditi najviše što možemo da Ukrajina ima više posla, više prihoda – pristup Ukrajine jedinstvenom evropskom tržištu je moguć“, dodala je, spomenuvši i smanjivanje carina za Ukrajinu.

“Vaši evropski prijatelji bit će uz vas onoliko koliko bude potrebno. Vaši smo prijatelji zauvijek”, rekla je, prenosi agencija AFP.

Čelnica Evropske komisije najavila je posjetu Kijevu u utorak u Evropskom parlamentu u Strasbourgu uz prisustvo prve dame Ukrajine Olene Zelenske.

Proces pristupanja Ukrajine Evropskoj uniji “na dobrom je putu”, rekla je Von der Leyen u Kijevu. Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvo u EU-u nekoliko dana nakon početka ruske invazije i dobila je status kandidata za manje od četiri mjeseca.

“Impresivna je brzina, odlučnost, preciznost kojom napredujete”, rekla je na konferenciji sa Zelenskim.

Tema razgovora u Kijevu bila je i integracija Ukrajine u jedinstveno tržište Evropske unije koje garantuje slobodno kretanje roba, kapitala, usluga i ljudi.

U utorak je Von der Leyen također predložila uključivanje Ukrajine u zonu besplatnog roaminga EU-a za korisnike mobilnih uređaja, koja omogućava pozive, tekstualne poruke i korištenje mobilnog interneta u inostranstvu bez dodatnih troškova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare