(VIDEO) Užasavajuće slike iz Rafaha izazvale reakcije širom svijeta: ‘Ožiljak na licu čovječanstva’

Svijet 27. maj 202412:34 0 komentara
Ashraf Amra/Anadolija

Najmanje 35 osoba ubijeno je u nedjelju u izraelskom napadu na kamp za raseljene osobe u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze, saopštile su vlasti u Gazi. Iako izraelska vojska tvrdi da je pogodila kompleks Hamasa u tom području, ubivši dva visoka dužnosnika Hamasa, izraelski vojni tužitelj rekao je da se istražuje “vrlo ozbiljan” incident u Rafahu. Slike i video snimci koji stižu iz bombardovanog područja su užasavajuće, a reakcije stižu iz cijelog svijeta. Upozoravamo na osjetljiv sadržaj video materijala.

Bivši glasnogovornik UN-ove agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama UNRWA Chris Gunness za AL Jazeeru je rekao da je “tragedija” što stotine hiljada Palestinaca misle da mogu pronaći utočište “pod svijetloplavom zastavom UN-a” u Rafahu.

Nakon sinoćnjeg bombardiranja šatorskog kampa, rekao je da su trojica sudaca u predraspravnom vijeću Međunarodnog krivičnog suda (MKS) “užasnuti kao i ostatak svijeta zbog ovih napada”.

Sada vidimo očito nepoštivanje Konvencije o genocidu. Ne postoji iznimka od Konvencije o genocidu. Nema isprika. Ovo je zločin nad zločinima”, rekao je.

Izvještaji o napadima na obitelji koje traže utočište u Rafahu na južnom dijelu Pojasa Gaze su “užasavajući”, saopšteno je iz UNRWA-e.

Informacije koje dolaze iz Rafaha o daljnjim napadima na porodice koje traže sklonište su užasne“, napisala je UNRWA na X.

Ashraf Amra/Anadolija
Ashraf Amra/Anadolija
Ashraf Amra/Anadolija
Hani Alshaer/Anadolija
Hani Alshaer/Anadolija

“Ožiljak na licu čovječanstva”

Globalna humanitarna grupa ActionAid saopštila je da je “ogorčena i slomljena zbog nedavnih napada u zapadnom Rafahu, gdje su izraelski borbeni avioni lansirali osam projektila na improvizirana skloništa za interno raseljene osobe (IDP) pored UNRWA-inih skladišta u kojima se nalazi vitalna pomoć”.

Slike spaljenih tijela koje dolaze od naših partnera ožiljak su na licu čovječanstva i globalne zajednice koja do sada nije uspjela zaštititi stanovnike Gaze. Jedan od naših kolega iz ActionAida za dlaku je izbjegao ovaj zločin, napustivši sklonište samo dan prije napada. Ali ničija sigurnost nije zagarantovana u Gazi”.

Ministri vanjskih poslova Španije, Norveške i Irske – tri zemlje koje će u utorak službeno priznati Palestinu kao državu – također su osudili napad.

Mislim da sva trojica već mjesecima govorimo da smo zabrinuti da je izraelski stil ratovanja u Gazi bio u suprotnosti s međunarodnim humanitarnim pravom. Sada znamo. Imali smo obveznu naredbu Međunarodnog suda pravde kojom se Izraelu naređuje da zaustavi svoj napad na Rafah. To je obavezno. To je obvezujuće, što znači da je nastavak … u Rafi materijalno kršenje odluke najvišeg suda na svijetu”, kazao je ministar vanjskih poslova Norveške Espen Barth Eide.

Irski ministar vanjskih poslova opisuje sinoćnji napad na šatorski kamp u Rafi kao “barbarski“.

Gaza je vrlo mala enklava, gusto naseljena”, kaže on, dodajući: “Ne može se bombardirati takvo područje bez šokantnih posljedica u smislu nedužne djece i civila”.

Ministar vanjskih poslova Španije Jose Manuel Albares, obraćajući se na konferenciji za medije u Briselu sa svojim irskim i norveškim kolegama, kaže:

Jučerašnje bombardiranje [na Rafah] je još jedan dan više u kojem su ubijeni nedužni palestinski civili. Ovo naglašava ono na što… tri naše zemlje već dugo pozivaju – trenutni prekid vatre. Ali težina je još veća jer dolazi nakon odluke Međunarodnog suda pravde koja je, još jednom želim podsjetiti, obvezujuća za sve strane. Mislim da ovaj put moramo dići glas ne samo za trenutni prekid vatre, već i za podršku međunarodnom pravu i Ujedinjenim narodima”.

S druge strane, izraelski vojni tužitelj rekao je da se istražuje “vrlo ozbiljan” incident u Rafahu.

On je opisao zračne napade na Rafah u ponedjeljak kao “vrlo ozbiljne” i rekao da je u toku istraga nakon akcije oružanih snaga.

Detalji incidenta još uvijek su pod istragom, koju smo predani provesti u najvećoj mjeri“, rekao je general major Yifat Tomer-Yerushalmi na konferenciji koju je organizirala Izraelska odvjetnička komora.

Zvaničnici Gaze kažu da je 40 ljudi ubijeno u izraelskim zračnim napadima na kamp za raseljene Palestince u blizini Rafaha u južnom dijelu Pojasa Gaze.

Katarsko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je saopštenje u kojem se kaže da bi najnoviji izraelski napad na Rafah mogao omesti posredničke napore da se postigne prekid vatre i sporazum o razmjeni palestinskih zarobljenika i izraelskih zarobljenika.

Upozoravamo da je video uznemirujući.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!