VIDEO / Vampirski dronovi postaju noćna mora: “Kad padne noć, vrijeme je da uzlete”

Svijet 30. nov 202307:31 0 komentara
REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Brza bespilotna letjelica koju je teško otkriti očito je stekla reputaciju tijekom svojih noćnih napada, a ruske su je snage zvale "Baba Yaga", zla vještica iz slavenskog folklora. Ukrajina kaže da im mogućnosti bespilotnih letjelica dopuštaju da lete blizu ruskih tenkova i oklopa noću prije nego što ih pogode velikim eksplozivom.

U utorak je ukrajinsko ministarstvo obrane podijelilo video drona, nazvavši tu bespilotnu letjelicu “ruskom noćnom morom”.

Kratki video fokusira se na specifičnu jedinicu bespilotnih letjelica. “Ali noću, vrijeme je da vampiri lete”, kaže video.

Ove bespilotne letjelice mogu letjeti brzo, obično oko 23 metra u sekundi i nositi velike eksplozivne terete do neprijateljskih ciljeva.

“S kapacitetom nošenja do 15 kg i dometom leta do 10 km, ovaj dron postao je prava noćna mora za Ruse”, stoji u video naraciji.

Ukrajina kaže da je dio privlačnosti drona Vampir njegova termalna slika koja omogućuje operaterima da identificiraju i ciljaju neprijatelje noću. Neke druge bespilotne letjelice također imaju mogućnosti termalnog snimanja, ali sposobnost letenja i danju i noću s teškim eksplozivnim teretom čini dron Vampir vrijednom imovinom, prenosi Business Insider.

Vampirski dronovi, koji su domaće proizvodnje, korišteni su za bacanje raznih vrsta streljiva na ruske neprijatelje, najčešće gađajući tenkove. Također su uništili rusko skladište u blizini Bakhmuta još u kolovozu i pokazali su se učinkovitima u izbjegavanju ruskog ometanja, koje je postalo toliko rašireno na prvim linijama.

Još u kolovozu, Mykhailo Fedorov, potpredsjednik ukrajinske vlade za inovacije, obrazovanje, znanost i tehnologiju, objavio je video koji prikazuje sobu punu vampirskih dronova. Rekao je da će 270 bespilotnih letjelica biti upućeno na prve crte bojišnice “kao podršku našim ukrajinskim vojnicima tijekom protuofenzive”.

Fedorov je ranije u lipnju podijelio snimke, kako je rekao, drona Vampire koji isporučuje humanitarnu pomoć ljudima na južnoj obali rijeke Dnjepar koju su okupirali Rusi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!