Volodimir Zelenski ličnost godine američkog časopisa “Time”

Svijet 07. dec 202215:27
Volodimir Zelenski
Izvor: Volodimir Zelenski (REUTERS)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, oličenje otpora svoje zemlje ruskoj invaziji proglašen je za ličnost godine 2022. američkog časopisa Time, koji je odao i priznaje "ukrajinskom duhu".

“Bilo da borba za Ukrajinu izaziva nadu ili strah, Volodimir Zelenski je pokrenuo svijet na način koji nismo vidjeli decenijama”, napisao je glavni urednik Timea, Edward Falsenthal, za koga izbor ličnosti nikad nije bio toliko jasan kao ove godine.

“Zato što je dokazao da hrabrost može da bude isto toliko zarazna kao i strah, zato što je podstakao ljude i nacije da se ujedine da brane slobodu, zato što je podsjetio svijet na nestabilnost demokratije i mira, Volodimir Zelenski i ukrajinski duh su Timeove ličnosti godine za 2022”, naveo je časopis čije sedište je u New Yorku.

Kako se navodi u sedmicama koje su uslijedile poslije početka ruskog bombardovanja Ukrajine 24. februara njegova odluka da ne pobjegne iz Kijeva nego da ostane i prikuplja podršku bila je presudna.

“Od njegove prve poruke od 40 sekundi preko Instagrama 25. februara, koja je pokazala da su ; njegov kabinet i civilno društvo nedirnuti i na mestu, do dnevnih govora održanih na daljinu pred institucijama kao što su parlamenti, Svjetska banka, Gramy nagrade, ukrajinski predsednik je svuda”, dodao je glavni urednik Timea.

U 2021. godini ličnost godine bio je milijarder preduzetnik Elon Musk, vlasnik SpaceX-a i Tesle, a koji je kasnije kupio i Twitter.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar