Zamjenica ukrajinskog premijera: Među žrtvama silovanja je i petogodišnjakinja

Svijet 29. nov 202211:49
Izvor: Genya SAVILOV / AFP

Zamjenica ukrajinskog premijera Julija Sviridenko rekla je da se među silovanim ženama u Ukrajini za vrijeme rata nalaze jedna petogodišnjakinjam kao i baka od 76 godina.

Julija Sviridenko optužila je ruske vojnike za silovanje u Ukrajini naglašavajući stravičan podatak da su žrtve silovanja djevojčica i baka.

Za Sky News je rekla kako su je izvijestili o više optužbi ukrajinskih žena i djevojaka koje su bile izložene seksualnom nasilju tokom rata.

Kada su je pitali kako se ruski vojnici ponašaju prema ženama, Sviridenko je rekla:

“To je strašno. Razgovarali smo o slučajevima silovanja. Najmlađa žrtva imala je pet godina, a najstarija 76. Svijet bi trebao čuti za te strašne priče i odgovoriti na to. Želim naglasiti nužnost sankcija Rusiji i nastavka opskrbe Ukrajine oružjem kako nismo mogli pobijediti u ovom ratu”.

Istakla je da ljudi pate.

“Posebno pate žene i djeca. Cijeli se svijet priprema za Božić, a Ukrajina se sprema za još raketiranja i nestanke struje”, dodala je.

Sviridenko je ove optužbe iznijela dan nakon što je prva dama Ukrajine Olena Zelenska optužila ruske snage da koriste silovanje kao dio arsenala i oružja u ratu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar