Zbog snježne oluje u Atini desetine vozača noć proveli na autoputu

Svijet 25. jan 202210:58 > 12:18
REUTERS/Stelios Misinas

Snježni pokrivač je tokom protekle noći prekrio čitavu grčku prijestolnicu, ometajući vazdušni saobraćaj i zarobivši desetine vozača na autoputu.

Najdramatičnija situacija je na autoputu Atika Odos, obilaznici oko Atine koja povezuje prijestolnicu sa aerodromom, na kojoj je trenutno na stotine vozila i dalje zarobljeno, prenosi grčki portal Katimerini.

Spasilačke ekipe su se borile tokom čitave noći da oslobode stotine vozača u trenutku kada je oluja, po imenu “Elpida”, zahvatila Grčku i prekrila Atinu debelim slojem snijega, prenosi agencija Reuters.

Snijeg i u Istanbulu: Ceste se zatvaraju, pojedini aerodromi obustavljaju letove

U akciji spašavanja učestvuju jedinice kopnene vojske sa teškom mehanizacijom i sanitetska vozila.

Grčki ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Hristos Stilijanides je za takvu situaciju na obilaznici okrivio kompaniju koja je zadužena za tu saobraćajnicu, navodeći da su njeni čelnici na više sastanaka sa predstavnicima vlade uvjeravali da će imati dovoljno opreme kako bi put ostao otvoren za saobraćaj.

“Mislim da moramo utvrditi odgovornost. To ću predložiti premijeru”, izjavio je ministar.

Grčki mediji prikazali su snimak vojnika koji dijele hranu, vodu i ćebad nekima od vozača dok je temperatura padala tokom noći, prenosi Al Jazeera.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare