Zelenski upozorio na mogući napad Rusije uoči Dana nezavisnosti Ukrajine

Svijet 21. avg 202209:02
Izvor: Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je svoje sunarodnjake da se drže zajedno i bore uoči Dana nezavisnosti kada će se napuniti šest mjeseci od početka ruske invazije na tu zemlju.

“Za ukrajinsku se pobjedu moramo boriti, još je mnogo posla, moramo se držati zajedno i izdržati puno, nevjerovatno puno boli”, rekao je u video obraćanju koji je objavljen u subotu navečer.

Ukrajina sljedeće sedmice, 24. augusta, obilježava Dan nezavisnosti, a taj datum označava i punih šest mjeseci od početka ruske invazije. Zelenski je upozorio kako bi ruske snage mogle iskoristiti taj dan za posebno brutalne napade.

“Takav je naš neprijatelj”, rekao je te se osvrnuo na “ruski teror” u Harkovu i Donbasu, koji su pod svakodnevnim ruskim napadom.

Poručio je i da očekuje posjete ukrajinskih partnera sljedeće sedmice, istakavši da je “rat promijenio sve za Ukrajinu, Evropu, ali i ostatak svijeta”.

Dodao je i da je ruski cilj poniziti zemlju, širiti strah i konflikt pa niko ne bi trebao pokleknuti i pokazati slabost.

“To je razlog zbog kojeg se držimo zajedno, pomažemo jedni drugima, gradimo ono što je uništeno i borimo se za naš narod”, istakao je Zelenski u obraćanju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar