Prvo bogosluženje u kapeli Svetog Jovana u Goraždu nakon 30 godina

VIDEO 06. jan 202320:53
FENA /Elma Geca

Prvo bogosluženje nakon 1992. godine večeras je organizirano u hramu mitropolije dabrobosanke, odnosno kapeli Svetog Jovana Bogoslova u Goraždu, koja pripada crkvenoj opštini čije je sjedište u Novom Goraždu pri hramu Svetog Georgija.

Vjernici pravoslavne vjere okupili su se uz nalaganje badnjaka, kako bi obilježili Badnji dan kao posljedni dan 40-dnevnog posta, u susret jednom od najvećih hrišćanskih praznika, Božiću.

Među njimaje i Dragiša Tanasković koji naglašava da je nalaganje badnjaka u Goraždu nakon toliko vremena probudilo brojne uspomene i radost.

“Mnogo znači i vjernicima i građanima i sugrađanima jer je ovo prvi put od 1992.godine da se nalažu badnjaci u maloj kapeli u Goraždu. Ovaj datum za nas pravoslavce znači mnogo, jer je to Badnji dan uoči Božića, sutra je Božić Hristovo rođenje, što za Srbe znači mnogo, a isto tako za naše sugrađane koji su tu sa nama i žive, da pokažemo da nismo odbačeni. Mnogo znači, posebno ovo večeras jer je prvi put nakon dugo vremena pa čovjeku vraća osjećaje na nekadašnje dane”,  ističe Tanasković.

Jerej Marko Marković tokom večernjeg bogosluženja poželio je očuvanje mira i dobrih komšijskih odnosa i porodičnih vrijednosti.

“Da se saberemo ovdje na ovaj veliki i Bogom blagoslovljeni dan i pomolimo gospodu Bogu za zdravlje svoje i zdravlje svojih bližnjih. Da gospod Bog usliši molitve i našem divnom gradu daruje blagoslov i napredak, da napredujemo, mirno i složno živimo u njemu, da se ovaj mir koji su poželjeli anđeli prilikom Hristovog rođenja useli ako Bog da u svaku porodicu, u svaku kuću i da sačuvamo prave porodične vrijednosti, vrijednosti dobra na kojima se temelji naše društvo. Ako Bog da i naredne godine, i svake sljedeće da se u slozi i što većem broju ovdje sabiramo i dičimo ovom našom naizgled malom, a zapravo velikom i začajnom svetinjom”, poručio je jerej Marković.

Večernje bogosluženje bit će nastavljeno u Crkvi Svetog Georgija u Donjoj Sopotnici u Novom Goraždu, gdje će prvog dana Božića biti služena sveta liturgija dok će božićna liturgija u kapeli Svetog Jovana Bogoslova u Goraždu biti služena u nedjelju, drugog dana Božića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare