Nasljednik Ancelottija: Alonso, Nagelsmann ili legenda kluba?

Nogomet 06. jul 202312:42 0 komentara
REUTERS

Carlo Ancelotti bi trebao preuzeti kormilo brazilske reprezentacije na ljeto 2024. To je potvrdio i predsjednik brazilskog fudbalskog saveza CBF Ednaldo Rodrigues.

Prvi stranac u historiji na klupi Brazila

Carlo Ancelotti će tako postati prvi stranac ikada na poziciji selektora Brazila, najtrofejnije fudbalske reprezentacije na svijetu. U Brazilu se nadaju da će ih uspjeti vratiti u pobjedničke vode pred Copa Americu 2024. i Svjetsko prvenstvo 2026. nakon razočaravajućih rezultata u skorijoj prošlosti.

Nasljednik Ancelottija

Odlaskom Ancelottija postat će slobodna najpoželjnija ali i “najužarenija” trenerska stolica u svijetu fudbala. Kako navodi španski list Mundo Deportivo prvi favorit za tu poziciju je Xabi Alonso.

Trenutni trener Bayer Leverkusena je i bivši igrač Real Madrida prije svega se ističe atraktivnim i napadačkim fudbalom što se idealno uklapa u filozofiju Kraljevskog kluba. Pored toga velika prednost Alonsa je i to što je kao igrač imao priliku da uči od nekih od najboljih trenera u svijetu fudbala poput Rafe Beniteza, Mourinha, del Bosquea, Guardiole te samog Ancelottija.

Kao drugi favorit navodi se Julian Nagelsmann, dojučerašnji trener Bayerna iz Minhena. Nagelsmann je bio želja Madriđana još 2018. godine dok je trenirao Hoffenheim, kao nasljednik Zinedin Zidanea, ali je tada 30-godišnji trener odbio ponudu. Ipak, sada bi mogao dočekati novu priliku da pristupi klupi velikog Reala.

Također, NIjemcu u prilog ide i to što će vjerovatno uzeti godinu pauze pa bi bio potpuno svjež i spreman za nove zadatke.

Kao neka od rješenja spominju se i bivši igrači koji su trenutno angažirani u Realu kao treneri, legendarni Raul Gonzalez Blanco te Alvaro Arbeloa. Raul trenutno radi kao trener drugog tima ali nije baš favorit pošto ne gaji atraktivan fudbal kao trener te mu nedostaju još pravi uspjesi na toj poziciji. Veće šanse se daju Arbeloi koji vodi juniore Real Madrida te igra napadački fudbal i zabilježio je već niz uspjeha sa omladinskim selekcijama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!